Praha připravuje zcela nový metropolitní územní plán. V čem je údajně lepší než ten minulý?

30. duben 2012

Před několika týdny oznámilo vedení pražské radnice, že hodlá zrušit přípravu konceptu územního plánu a místo toho začne pracovat na jiném, převratném a podstatně jednodušším metropolitním plánu. Překvapivé kroky prvního náměstka Tomáše Hudečka budí rozpaky, nejistotu a nedůvěru. V čem spočívá výhoda tohoto údajně lepšího metropolitního plánu, zjistila redaktorka Anna Königsmarková.

Na novém územním plánu pracují úředníci, architekti a pracovníci magistrátu od roku 2007. Podle prvního náměstka Tomáše Hudečka, který stojí za vznikem metropolitního plánu, je ale příprava nového územního plánu naprosto nefunkční. Umožňuje mnoho změn a tudíž vybízí ke korupčnímu jednání, kdy developeři mohou tlačit na určité osoby, aby jim přihodily kus pozemku. Podle opozice ale mohou být některé změny a připomínky naopak užitečné. Opravdu se všechna dosavadní práce zahodí?

"To není pravda, ty námitky a připomínky, které byly dány ke konceptu územního plánu, budou do velké míry převzaty do toho nového. Ten stávající koncept bude podkladem pro tvorbu nového územního plánu. To znamená, pokud se ty připomínky koncentrovaly a byly schváleny, tak samozřejmě nový územní plán bude mít maximální snahu to převzít."

Stabilita a transparentnost má podle náměstka Hudečka spočívat v tom, že nebudou existovat ty změny územního plánu, o kterých hlasuje zastupitelstvo hlavního města. O zástavbě nebo zeleni by měly více rozhodovat městské části a odhalit korupci tak prý bude jednodušší.

"Pokud územní plán řekne, tady může být toto, pak je to samozřejmě na diskusi městské části, investorů a občanů, aby si vydiskutovali. Jestli mezi nimi proběhne úplatek ve smyslu, že investor zaplatí starostovi, starosta podvede občany atd., tak je naprosto zřejmá zodpovědnost toho starosty, že byl uplacený v tom daném území. Kdežto teď: Ne, územní plán vám to tady nařídil, musíte zažádat o změnu, ale vždyť vůbec nevíte, kam ty peníze jdou pro tu změnu územního plánu, ty prostě mizí někde. Tam to bude naprosto jasné, tenhle starosta byl za to zodpovědný."

Záměrem Tomáše Hudečka je vypracovat pouze dvouúrovňový plán. Obecnější v měřítku 1:25 000 a podrobnější s konkrétními místy v měřítku 1:10 000. K zástavbě chce využívat především volné plochy uvnitř města.

"Nový územní plán, který připravíme, by měl omezit rozrůstání Prahy do šířky, měl by chránit nezastavitelná území, měl by efektivně bránit brownfieldy a měl by vrátit bydlení do hlavního města Prahy."

Tento metropolitní musí být podle stavebního zákona hotový do konce roku 2015. Město tedy moc času na přípravu nemá. Zvlášť když o něm současní zastupitelé nejsou úplně přesvědčeni. Schválit ho měli už minulý čtvrtek. Vzali si ale ještě měsíc na rozmyšlenou.

autor: ank
Spustit audio