Pražská ZOO návštěvníkům představí zrekonstruovaný Pavilon kočkovitých šelem a plazů

30. duben 2012

Pražská ZOO už zítra představí veřejnosti zrekonstruovaný Pavilon kočkovitých šelem a terárium. Návštěvníci se můžou těšit na nový interiér, unikátní expozice pouštních plazů a řadu interaktivních prvků. Podrobné informace zjistila redaktorka Alžběta Šírková, která už nový domov šelem a plazů navštívila.

Právě jsem zaslechla rozhovor mezi návštěvníkem a tygrem. Na jaké bázi funguje tento nový interaktivní prvek, mi vysvětlil ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek:

"Vy vlastně, když dostatečně silněte zařvete, tak vám svým kontaktním hlasem odpoví tygr."

Zrekonstruovaný Pavilon kočkovitých šelem a plazů

Největších změn ale doznal interiér. Původní mrtvý les, který byl polámaný a zaprášený už tady návštěvníci nenajdou. Místo něj exotické prostředí naznačuje malba stromů. Ty se linou od země až po strop. A díky dalším inovacím návštěvníci také lépe uvidí jak na šelmy, tak na plazy.

"My jsme se rozhodli tu rekonstrukci pojmout docela od podlahy. Vyměnili jsme například skla všech expozic, čili ta skla jsou nová, krásně průhledná."

Vedení ZOO vyhovělo také návštěvníkům, kteří si přáli vidět více jedovatých hadů.

"Myslím si, že největší zájem bude o chřestýše, které tady máme nově, protože ZOO Praha vždycky měla trochu deficit těch jedovatých hadů. Tak teď jsme to napravili."

Zrekonstruovaný Pavilon kočkovitých šelem a plazů

Další interaktivní prvek souvisí právě s hady.

"Tady máme infrakameru, která vás snímá v infračerveném spektru, tak jak by vás svými termoreceptory vnímaly některé druhy hadů nebo jako terminátor ve filmu. Tuhle fotografii je možné si i vytisknout a mít tak ze ZOO opravdu jedinečný suvenýr."

V novém pavilónu se také můžete posadit na vyhřívaný kámen, který dosahuje teploty 50 stupnů Celsia. Právě taková teplota panuje v teráriu sonora, ve kterém uvidíte například želvy a leguány.

autor: Alžběta Šírková
Spustit audio