Limitovaná těžba na Mostecku

3. květen 2012

Mýty opředený kukaččí život. Reportáž z Uhelné safari. Externí náklady prolomení limitů těžby. Výlet do včelích útrob.

Aktuálně: Neformální vědecké kavárny Science Café by se od května měly pravidelně konat také v Olomouci. Několik pilotních dílů už proběhlo v rámci Academia filmu Olomouc a na jednu z těchto prvních science café „vlaštovek“, věnovanou kukačkám, se dnes vypravíme také v magazínu Natura.

Téma: Rozhodnutí o případném posunutí limitů těžby uhlí pod severočeskými městy se blíží a jeho zastánci i odpůrci přicházejí s novými argumenty. O tom, že zastavení těžby uhlí by bylo drahé, přesvědčuje skupina Czech Coal, která na severu Čech těží.

Jiný pohled: Na výhody a nevýhody těžby se dá ale podívat i jinak. Třeba prostřednictvím studie o prolomení limitů těžby uhlí na Mostecku, kterou nedávno prezentovalo Centrum pro otázky životního prostředí UK. Získávání energie ze zdánlivě levného hnědého uhlí totiž nepřímo dotujeme prostřednictvím dopadů na lidské zdraví, zkrácení délky života nebo škodami na životním prostředí.

Příhody přírody: S kvalitním medem mimo jiné konzumujeme i tucet včelích bakterií mléčného kvašení, což je podstatně širší sortiment probiotik, než jaký nám nabízejí např. kysané mléčné výrobky. Probiotika, vyrobená z medu, by podle vědců mohla v některých případech dokonce nahradit léčbu lidských chorob antibiotiky.

Na slyšenou se v premiéře ve čtvrtek od 9 hodin těší Tamara Urválková.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio