„Horká linka studené války“ má novou funkci

3. květen 2012
Monitor

Nouzová telefonní linka mezi Moskvou a Washingtonem, která existovala v době „studené války“ a sloužila ke komunikaci mezi sovětskými a americkými vládními představiteli během jaderné krize, může najít nové využití pro případ kybernetického útoku.

Horká linka mezi Kremlem a Bílým domem vznikla z popudu prezidenta Johna Kennedyho v roce 1963, rok po karibské krizi. V roce 1988 za prezidentů Michaila Gorbačova a Ronalda Regana byla povýšena na Středisko pro snižování jaderného ohrožení, které sloužilo pro vzájemné varování před raketovými starty, jež by mohly být mylně považovány za napadení nepřítelem. Linka je v provozu dodnes, i když především ze cvičných důvodů. Podle deníku Washington Post může být nyní komunikační kanál použit k zajištění vzájemné bezpečnosti při útoku na počítačové sítě.

Podle amerických novin by mohla být dohoda mezi USA a Ruskem o použití speciální linky pro prevenci poruch v kyberprostoru podepsána v nejbližších týdnech. Jedná o první dohodu mezi USA a dalšími zeměmi, jejichž cílem je snížit riziko konfliktu vyvolaného přes internet.

Přímá linka má zajistit, aby nedošlo k nepochopení v kybernetickém prostoru a následnému negativnímu ovlivnění vztahů obou zemí. Taková situace může nastat, když nebude jasné, kdo stojí za počítačovým útokem a zda je počítačové narušení výsledkem úmyslného jednání nebo selhání systému. Plánovaná smlouva odráží rostoucí význam kybernetické aktivity jako možnosti potenciálního konfliktu mezi národy.

Zdroj: Washington Post

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.