Povodí Labe si posvítí na vodní nádrž Seč

2. květen 2012

Povodí společně s akademií věd zahájilo průzkum zaměřený na výskyt vodního květu a sinic, které největší vodní plochu v kraji dlouhodobě sužují.

Monitoring a vyhodnocování výsledků potrvá dva roky a na konci bude jasné, jaký zásah by problémy dokázal odstranit.

Celý plán popisuje mluvčí Povodí Labe Václav Jirásek. „Od letošního roku ve spolupráci s akademií věd a naším podnikem probíhá velmi intenzivní průzkum, jehož cílem je zmapovat dynamiku fosforu, postihnout počáteční stadia masivního rozvoje sinic a hledat cesty, jak vedle odkanalizování a zastavení přísunu fosforu do nádrže lze ještě buď v celé nádrži, nebo v některých částech řešit zlepšení kvality vody jiným způsobem.“

Zásadní problém ale představuje chybějící kanalizace v obcích nad přehradou. Odkanalizování Horního Bradla, Trhové Kamenice, Klokočova a Hoješína by přišlo odhadem na sto milionů korun.

Takovou investici samy obce nezvládnou. Podle zástupce provozovatele Autokempu Seč Pláž Milana Cipryána se ale kvalita vody v posledních letech výrazně zlepšila a sinice představují problém až v závěru sezóny. Informace od hygieniků jsou prý navíc často zkreslené.

„Vzorky vody odebírá na několik místech přehrady, takže se stane a stalo se nám už několikrát, že v některé zátoce, kde je stojatá voda, došlo k výskytu nějakého množství nepovoleného sinic, ale na internetu se objeví, že na Seči jsou sinice, ale když přijedete do kempu nebo k hrázi, tak tam je voda křišťálově čistá. Toto zásadním způsobem ovlivní rekreanty, protože pokud slyšíte, že tam jsou sinice, tak tam nepojedete,“ dodal Cipryán.

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: kop
Spustit audio