Rebelská lalokoploutvá ryba

3. květen 2012

Nově objevená fosilie mění pohled na lalokoploutvé ryby. Od svým příbuzných se tak dramaticky liší, že může vyvrátit teorii o evoluční stagnaci této skupiny.

Lalokoploutvé ryby (Coelacanthimorphes) jsou starobylou skupinou nozdratých ryb. Objevily se před 410 miliony let a většina druhů vymřela koncem druhohor před 75 miliony let. Na vrcholu zájmu se lalokoploutvé ryby ocitly v roce 1938, kdy byla u pobřeží jižní Afriky objevena živá fosilie – víc než metr dlouhá lalokoploutvá ryba latimerie podivná (Latimeria chalumnae). Další žijící druh, latimérie celebeská (Latimeria menadoensis) z Indonésie, byl popsán v roce 1998.

Oba žijící druhy latimérií z Indického oceánu jsou prakticky identické s vymřelými druhy, a ani ty se od dob vzniku své skupiny příliš nezměnily. Vědce to vedlo k závěru, že lalokoploutvé ryby evolučně stagnují. Nový objev však může tuto teorii rozmetat na kusy, a to i přesto, že tentokrát nejde o živou lalokoploutvou rybu, ale fosilii starou 240 milionů let, která pochází ze Skalistých hor v Britské Kolumbii.

Latimerie menadoensis

Metr dlouhá ryba měla rozeklaný ocas, který naznačuje, že šlo o rychle se pohybujícího, agresivního predátora. Mezi svými příbuznými by se tak musela vyjímat jako štika mezi kapry. Všechny dosud známé vymřelé i žijící lalokoploutvé ryby mají zavalitý tvar těla s širokým ocasem. Pohybují se jen zvolna a většinu času zřejmě tráví tím, že leží u dna a číhají na kořist. Vědci z Albertské univerzity, kteří nový druh lalokoploutvé ryby popsali, mu dávají velmi příhodné jméno Rebellatrix, které se dá přeložit jako „rebelská lalokoploutvá ryba“.

Obratlovci pozdního Devonu

Rebellatrix se objevil krátce po permském vymírání před 250 miliony let, během kterého zmizelo asi 90 % mořských organismů. „Rebelská lalokoploutvá ryba“ vyplnila uprázdněnou ekologickou niku, ale příliš dlouho se jí zřejmě nedařilo. Na pozdějším fosilním záznamu se nevyskytuje, takže je víc než pravděpodobné, že neobstála v konkurenci jiných dobře pohyblivých dravých ryb a vyhynula.


Zdroj: University of Alberta, Journal of Vertebrate Paleontology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.