Vodáci by chtěli splouvat řeku Dyji na území národního parku

30. květen 2014

Řeka Dyje na území národního parku i nadále zůstane vodákům zapovězená. O povolení pro úsek od Vranova nad Dyjí ke Znojmu marně žádají už léta. Správa národního parku ale splavování řeky odmítá.

„Kdo nesjel Dyji, vodácky nežil. Je to unikum v celé střední Evropě,“ prohlásil jeden z vyhlášených vodáků a předseda klubu Gold River z Moravského Krumlova Zdeněk Novák s tím, že řeka na území národního parku láká především svým kaňonem.

Otevření Dyje vodákům odmítá správa národního parku. Neumožňují to zákony, navíc na území oblasti platí přísné podmínky pro ochranu přírody.

„Řeka protéká první zónou národního parku. Kdyby se zpřístupnila vodákům, docházelo by permanentně k celé řadě stresových faktorů pro chráněné živočichy a rostliny,“ vysvětlil ředitel Správy Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

Pro to, aby na Dyji mohli vodáci, se vyslovili také představitelé obcí v okolí. „Muselo by to být ale za velmi přísných pravidel a tvrdých sankcí,“ prohlásil starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra (nezávislý). Podle něj by tento krok přinesl další rozvoj turistického ruchu v oblasti.

autor: Anna Černá
Spustit audio