Nová hvězda u Slunce

4. květen 2012

Neobvyklý objev se podařil vědcům při prohlížení snímků z družice STEREO-B. Tato družice, jejíž náplní je monitorování Slunce, zaznamenala výbuch daleké novy.

Američtí vědci z týmu družic STEREO ohlásili na konci dubna raritní objev. Jedna z dvojice sond společně prostorově snímajících Slunce, STEREO-B, zaznamenala na hvězdném pozadí zjasnění novy. Nova Sagitarrii 2012, jak je hvězda označená, se ve zorném poli STEREO-B objevila 20. dubna a v průběhu dalších dní ještě zjasnila. Objev nov není v astronomii nikterak neobvyklý, díky aktivním astronomům i v České republice jsou ročně objevovány stovky podobně chovajících se hvězd. Raritou je, že za objevem stojí družice, jejíž drtivou část zorného pole zabírá naše nejbližší hvězda – Slunce.

(Dvoj)hvězdné ohňostroje
Ačkoliv by se mohlo z pojmu zdát, že nova je nějaká nová hvězda, je tomu přesně naopak. Jde o hvězdu v závěrečném stadiu života, která má souputnici. Samotná hvězda je obnažený bílý trpaslík s nevídanou hmotností, která svůj blízký prostor a tudíž i hmotu sdílí s objemnější hvězdou bohatou na vodík a helium. Zpravidla jde o rudého obra nebo nějakou hvězdu v hlavním stádiu svého života. Bílý trpaslík za porušení určitých gravitačních podmínek, tzv. Chandresakerovy meze, nasává ze svého souputníka hvězdný materiál z jeho obálky. Nedokáže jej ovšem při své rychlé rotaci na sebe nijak uložit, a tak se materiál shromažďuje okolo ní v tzv. akrečním disku. Vnitřní část disku interaguje s atmosférou bílého trpaslíka tak dráždivě, že zde nakrátko zažehnou termojaderné reakce a materiál se rozzáří a spálí. Vzniká zjasnění, které vidíme jako novu. Po rychlém vznícení pak dvojice jako nova pohasíná, aby mohla cyklus začít znovu. Takového hvězdného ohňostroje byla družice STEREO-B před dvěma týdny svědkem.

Nova Sagitarii 2012 z družice STEREO-B

Prostorový výzkum Slunce
Jak už bylo zmíněno, družice STEREO-B, která novu detekovala, je určená k něčemu úplně jinému. Na podzim roku 2006 ji spolu se sestrou STEREO-A vypustil Americký úřad pro výzkum vesmíru a kosmonautiku za účelem nepřetržitého snímání dynamických jevů na Slunci. Protože jsou družice dvě a každá se na naší nejbližší hvězdu dívá pod jiným úhlem, mohou astronomové poprvé v historii lidstva pořizovat prostorové záznamy například výronů sluneční hmoty ve vysokém rozlišení a s časovou přesností. Díky projektu STEREO tak mohou vědci o dost přesněji předpovídat kosmické počasí nebo možnosti polárních září. Překvapivý objev vzdálené novy na hvězdném pozadí za Sluncem jen rozšířil celému projektu obzory.

Video: Nova Sagitarii 2012 mezi 20. a 24. dubnem ze STEREO-B

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/webntZiAx1g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Úspěšný lov v Čechách
O tom, že novy nejsou až tak neobvyklým úkazem, ví své český astronom Kamil Hornoch. Ten se objevování nov věnuje již od roku 2003, kdy si připsal nález výrazné novy v galaxii M31 v Andromedě. Za těch 9 let se počet jím objevených nov v této galaxii přehoupl na první stovku. Není to ovšem jediný objekt, v němž novy hledá, a na svém kontě se proto může chlubit několika stovkami podobných objevů. Jedná se ovšem o tzv. extragalaktické novy, čili novy vybuchnuvší v jiných galaxiích. Takové novy jsou o dost slabší než ta, kterou zaznamenala družice STEREO-B. Kamil Hornoch ke svým objevům potřebuje velké dalekohledy vybavené citlivým CCD čipem a hodiny práce i trpělivosti pro porovnávání starších snímků daného hvězdného okolí se snímky s potenciálním výskytem nov. Za své zásluhy byl proto právem valném zasedání Mezinárodní astronomické unie v Praze v roce 2006 oceněn prestižní cenou Pacifické astronomické společnosti.

V minulých letech jeho činnost inspirovala i další nadšence z České republiky, z nichž se úspěchem může pochlubit například aktivní pozorovatel proměnných hvězd Václav Příbík, který v loňském roce ohlásil svůj první objev novy v galaxii M81 ve Velké medvědici. Raritní objev družice STEREO-B nám proto jen připomíná, jakých kvalit dosahuje česká amatérská astronomie…

Video: Přednáška Kamila Hornocha na Hvězdárně v Brně o objevech nov

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/goxy79IPJgY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: Petr Horálek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.