Plzeňská práva nesmějí přijímat nové studenty do bakalářského programu

3. květen 2012

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni nesmí přijímat studenty do prvního ročníku bakalářského studia. Fakulta obdržela rozhodnutí ministerstva školství, které tak mění plány 161 uchazečů, kteří se hlásili do bakalářského studia. Škola také stále neví, jestli bude moci přijímat studenty do stěžejního magisterského programu.

Ministerstvo fakultě oznámilo, že prodlužuje akreditaci bakalářského programu. Zároveň ale zakázalo přijímat do programu nové studenty. Fakultě, kterou poznamenala aféra s rychlostudenty, se tak stále nedaří přesvědčit akreditační komisi o své kvalitě.

Děkan fakulty Jan Pauly označil rozhodnutí ministerstva za „klinickou smrt pro fakultu“. S rektorkou univerzity Ilonou Mauritzovou teď bude jednat o podání opravného prostředku, takzvaného rozkladu. Podle mluvčí univerzity Kamily Kvapilové má děkan připravit stanovisko, ve kterém uvede, proč by se rozklad podávat. Vedení univerzity pak rozhodne, jestli rozklad podá. Už dříve ale kolegium rektorky oznámilo, že s přijímáním nových studentů nesouhlasí.

Stále nejistá je tako situace ohledně magisterského programu. Na začátku února totiž navrhla komise odebrat akreditaci magisterského studia. Bývalý ministr školství Josef Dobeš pak v březnu prodloužil magisterskou akreditaci do roku 2016. O zákazu nebo povolední přijímat ke studiu do magisterského programu bude rozhodovat nový ministr školství.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio