Živý videopřenos od „železné opony“

3. květen 2012

V rámci projektu Utajená obrana železné opony chystáme v pátek 18. května od 9:00 přímý rozhlasový a video přenos ze Železné Rudy na Šumavě. Vše můžete sledovat na webu Českého rozhlasu Leonardo.

Speciální vysílání proběhne v rámci pořadů Zrcadlo (9:00- 10:00), Monitor (10:00-11:00), Vstupte (11:00 – 12:00), Nota Bene (12:00-12:30) a Třetí dimenze (14:00-15:00).

Utajená obrana železné opony už není tak tajná, jak bývala

V šumavské Železné Rudě budou už brzy slavnostně otevřeny dva okruhy naučné stezky pro pěší i cyklisty po poválečném podzemním opevnění našich hranic z let 1953 - 1964. Inspirací se stal náš rozhlasový projekt, jehož hlavní část naleznete ZDE. Bunkr si tak bude moci prohlédnout každý a také se díky stavebně upravenému vstupu podívat dovnitř. Bez složitého hledání a nebezpečí úrazu a rovněž s patřičným výkladem. Návštěvníci mohou spatřit nejrůznější typy poválečného opevnění přes pozorovatelny, úkryty, palebné objekty, protitankové překážky či příkopy. Ještě před otevřením stezky vás na její prohlídku pozveme 18. května v rámci přímého přenosu.

Mapa naučné stezky po bunkrech u Železné Rudy

Za dobu existence projektu Utajená obrana železné opony se podařilo nalézt více než tři stovky ztracených pevnůstek. Děkujeme všem hledačům za nově zaslané nálezy na adresu bunkry@rozhlas.cz. Nevýkonnější z nich Michal Werner a Tomáš Novotný doplnili za poslední měsíc dalších 17 bunkrů, které už jsou zaneseny v mapách na webu projektu.

Chystáme pro vás i jedno překvapení. Pro „chytré telefony“ hledačů amatérů, připravujeme navigaci po bunkrech železné opony.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.