Studentům začaly státní maturity

2. květen 2012

Tisíce maturantů v Moravskoslezském kraji se dnes potily v lavicích. Na středních školách začaly státní maturity. Nejprve musejí zvládnout písemné testy z češtiny, matematiky nebo cizího jazyka případně odborných předmětů a poté projít ústní zkouškou. Také letos mají středoškoláci na výběr ze dvou obtížností, nově však testy namísto škol vyhodnotí externí pracovníci.

Vydali jsme se ráno na ostravské Gymnázium Olgy Havlové, kde rozpečetili krabici plnou písemek. Tajemství modré bedny střežilo více než sedmero západů. Krátce před osmou hodinou je ale nůžky prolomily. Po chvíli tak učitelé v rukou drželi zadání státních maturit.

Nejprve šla na řadu čeština - matematika a jazykové testy musely na svou slávu dále čekat v nejstřeženější krabici ve škole. Na všechno ostřížím zrakem dohlížela komisařka Martina Frolíková.

„Očekávám, že průběh bude podobný jako v loňském roce. Nenastaly žádné problémy, žádné komplikace, materiály byly v pořádku,“ řekla komisařka.

Po krátké poradě učitelů mělo vše vypuknout. Maturanty v tu chvíli dělilo od jejich osudové písemky jen pár minut. Studentka oktávy Veronika Tomaškovičová jen marně skrývala nervozitu.

„Nevím, co od toho můžu čekat, protože testy, co jsem si dělala, byly pokaždé něco úplně jiného. Přijde mi, že se na to nedá dobře připravit. Už teď jsem dost nervózní,“ přiznala studentka.

Jakmile se za učiteli zavřely dveře tříd, nebylo už cesty zpět. Spolu s Veronikou Tomaškovičovou muselo na gymnáziu projít stejnou zkouškou dalších 90 žáků.

Ředitelka školy Dagmar Juchelková si posteskla, že se státní maturity až zbytečně táhnou. „Výsledky studenti dostanou až 15. června, takže je to dost pozdě. S tím nejsme spokojeni,“ poznamenala.

Po testech se studenti rozdělili na dvě skupiny - usměvavé i zachmuřené. Přesto flintu do žita zatím neházel nikdo. Dobře věděli, že je čeká ještě ústní zkouška a na konečné výsledky si počkají až do poloviny června.

autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu