Kolem privatizace bytů v Ostravě-Porubě je opět horká půda

3. květen 2012

Ostravský městský obvod Poruba spustil další velkou vlnu prodejů obecních bytů. Celkem se chce radnice zbavit 1500 bytových jednotek. Tamní zastupitelé si za to vysloužili bouřlivé protesty a křik části nespokojených obyvatel. Důvodem není samotná privatizace, ale cena. Hlavně důchodci nemají na odkoupení bytu stovky tisíc korun.

Boj o byty začal ještě před hlasováním zastupitelů. I když tyto byty radnice nabízí zhruba za polovinu tržní ceny, 6000 korun za metr čtvereční, to je likvidace, stěžuje si nájemník Miroslav Beneš. Navíc za domy ve špatném stavu.

„Na domě, ve kterém bydlíme, přijde udělat nová střecha – je tam plechová, která je zrezivělá. Do toho nové výtahy, okna, sklepy, stoupačky. To všechno přijde povyměňovat. Dvoupokojový byt by mě vyšel na asi 450.000 korun, jak jsem si to spočítal,“ říká nájemník.

„Mám maminku, které je 87 let. Okna u ní nemůžeme otevřít, protože vypadnou. Vozím ji na vozíku a výtah buď nejezdí a nebo když jede, tak zůstane deset centimetrů pod úrovní, takže je problém s ní vůbec vyjet. A nefunguje nic,“ popisuje další z těch, kteří plán porubské radnice vypískali, Eva Fadrná.

„Za zbytkovou cenu budiž, ale za statisíce, to je nesmysl,“ přidává se předseda nově vzniklého Sdružení na ochranu nájemníka v Ostravě Ivo Adamec. „Ceny bytů vlastně v současnosti klesají, na Ostravsku začíná být přetlak bytů a ti lidé, pokud si ty byty potom koupí a nebudou je schopní utáhnout, tak se může stát, že můžou přijít i ke krachu. To v současnosti není zas tak velký problém.“

Ke koupi bytu nikoho nenutíme, říká starosta

Přesto ale zastupitelé schválili další várku - prodej osmi domů. Je to hodně peněz pro každého, ale pod cenu rozhodně jít nemůžeme, reagoval na hlasitou kritiku starosta Ostravy-Poruby Lumír Palyza. Když ale někdo nezaplatí, nekoupí a nezadluží se, pod most nepůjde.

„My jsme už na těch prvních zastupitelstvech lidem říkali, že musí zvážit svou situaci. My přece nikoho nenutíme, aby si bral úvěry a zadlužoval se. Ti lidé bydlí v nájemním bydlení, kde je regulované nájemné a v případě, že se takhle rozhodnou, budou pokračovat dál. Nic víc, nic míň,“ dodal starosta.

Tato privatizační bouře je velmi podobná bojům o byty v jiných městech. Čím později k prodeji radnice sahají, tím dražší domy jsou. Samotný porubský obvod je důkazem.

„Kolegové, kteří dělali prodej před těmi patnácti lety, říkali, že atmosféra byla daleko vypjatější, že se jednalo po tělocvičnách. A lidé, i když se ty byty prodávaly za 50.000 korun, chovali se stejně a někteří byli i velice zlí,“ připomněl porubský starosta.

Nepokoje v Porubě tímto zdaleka nekončí. Než přijde na řadu všech 1500 bytů, bude takových jednání a hlasování zastupitelstva ještě hodně. Včetně transparentů a píšťalek.

autor: mrk
Spustit audio