V Zoo Praha se zabydleli vzácní výrečci z Filipín

4. květen 2012

Návštěvníci pražské zoo mají ode dneška jedinečnou možnost pozorovat výrečka filipínského. Zoo Praha je jedinou zoologickou zahradou v celé Evropě, kde lze tuto sovu spatřit.

V budoucnu je zahrada připravena chovat i další ohrožené filipínské sovy ze záchranného programu, který dlouhodobě podporuje.

Dvojice vzácných výrečků filipínských je od dnešního dne k vidění v expozici poblíž velké voliéry dravců ve spodní části areálu zahrady. Jde o endemický druh, který ve volné přírodě obývá pouze severní část filipínského souostroví.

„Dva výrečci k nám přišli ze zoo ve filipínském Luzonu, abychom představili vzácný druh sovy, na jehož ochraně naše zahrada spolupracuje. Kromě Prahy se výrečci filipínští nacházejí pouze ve dvou evropských zahradách – v Plzni a ve Wrocławi, kde je ale chovají v zázemích, nikoliv v expozicích,“ vysvětlil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Výreček filipínský a ředitel pražské zoo Miroslav Bobek

Sovy na Filipínách ohrožuje především kácení tropických lesů. Pražská zoo od roku 2009 spolupracuje se záchrannou stanicí pro sovy na filipínském ostrově Negros. Každoročně podporuje provoz a rozvoj této stanice z konta Pomáháme jim přežít a tzv. Korunou ze vstupného – programu, díky němuž je jedna koruna z každé prodané vstupenky věnována na záchranné projekty v různých zemích světa.

Cílem Zoo Praha je vytvořit záložní populaci výrečků filipínských v lidské péči. Následně by zahrada mohla chovat i největší filipínskou sovu podobného jména – výra filipínského, kterému v blízké budoucnosti hrozí vyhubení.
Podpořit záchrannou stanici na ostrově Negros lze i dárcovskou SMS. Více informací naleznete zde.

autor: Zoo Praha
Spustit audio