Diagnóza F: Holotropní dýchání

3. květen 2012

O holotropním dýchání se hodně mluví. Málokdy se ale jednotlivé názory shodnou. Častěji si vzájemně odporují.

Jedni vidí v holotropním dýchání velmi účinnou cestu k rozšíření vědomí a k řešení osobních potíží, jiní jej považují za nevědeckou metodu či šarlatánství. Jedni jej používají k navození změněného stavu vědomí a k prožití psychedelických stavů, jiní se ho bojí jako čert kříže.

Já sama jsem k němu poněkud skeptická. I proto jsem si do Diagnózy F pozvala psychiatričku MUDr. Zdenu Kmuníčkovou, lékařku, která se holotropnímu dýchání (HD) mnoho let věnuje a která je žačkou prof. Stanislava Grofa, jenž s HD v 70. letech minulého století, spolu se svou ženou Christinou, začínal.

Paní doktorka Kmuníčková je laskavá dáma, která holotropnímu dýchání skutečně věří. Svými obavami z neznámého jsem se netajila a ona je chápala. Koneckonců z neznámých věcí je přirozené mít obavy. O holotropním dýchání mluvila s klidem a nadšeně. Mluvila i o jeho možných rizicích, o tom, pro koho holotropní dýchání prostě není, popř. v jakých situacích či zdravotních stavech se nedoporučuje.

Nevím, jestli jsem po tomto rozhovoru k HD méně skeptická, popř. zda nakonec seberu odvahu jej vyzkoušet, nicméně už mám o trochu víc informací. Můžete je mít i vy.

Odkazy:
Holotropní dýchání, MUDr. Zdena Kmuníčková
Institut Stanislava Grofa

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.