Vysočina bude mít další přírodní rezervaci

7. květen 2012
Zprávy z

Lokalitu najdete v údolí Rokytné mezi Příštpem a Biskupicemi na Třebíčsku. Piloti z Letecké základny v Náměšti nad Oslavou tomuto rozsáhlému neobydlenému území říkají katapultovací les.

Právě sem mají za úkol navádět padající letadla a právě tady také spadla stíhačka při prosincové nehodě v roce 2010. Toto území má však mnohem více předností, než jen to, že jde o vhodný prostor pro katapultáže. Žije tu 14 druhů netopýrů, čolek obecný ale také třeba rosnička zelená a 40 druhů denních motýlů. A právě díky své jedinečnosti bude vyhlášené přírodní rezervací. Celkově na území Vysočiny půjde už o 68. přírodní rezervaci.

údolí Rokytné

Z hlediska ochrany přírody se nic podstatného nezmění, protože už dnes tato část údolí řeky Rokytné patří mezi Evropsky významné lokality - což je nejvyšší stupeň ochrany schválený Evropskou komisí. Území bude ale konečně zelenou přerušovanou čárou vyznačené ve všech turistických mapách a na jeho okrajích se přímo v terénu objeví také informační tabule. Na nich se každý turista dozví, že tady ochranáři například zaznamenali i výskyt ledňáčka říčního, raka nebo dokonce vydry.

údolí Rokytné
autor: Michal Malý
Spustit audio