Skrytá poselství vědy

8. květen 2012
Monitor

Pro sváteční dopoledne jsme pro vás připravili záznam z únorového setkání Českého rozhlasu Leonardo s tvůrci knížky Skrytá poselství vědy v pražské poetické vinárně Viola.

"Když se Martina Luthera zeptali, co dělal Bůh předtím, než stvořil svět, odpověděl: Seděl pod břízou a řezal si proutky na ty, kdo kladou všetečné otázky. Důsledkem oněch vštečených otázek je i kniha, která vznikla na základě rozhovorů s vědci otištěnými původně v Akademickém bulletinu, měsíčníku Akademie věd." Tak otevírá svou knihu přemýšlivých setkání s vybranými českými vědci, její autorka Sylva Daníčková .

Prof. Drahoš křtí knihu Skrytá poselství vědy. Vpravo její autorka Sylva Daníčková

Setkání nad knihou s lidmi, kteří poskytli Sylvě Daníčkové svůj čas a naslouchali jejím otázkám, zachytil v pražské Viole také rozhlasový mikrofon. Mezi našimi hosty byli mj. fyzikální chemik Rudolf Zahradník, přírodovědec a filozof Stanislav Komárek, biolog Jan Krekule nebo historička Eva Doležalová.

Přeneste se společně s námi do útulného sálku pražské poetické vinárny, která už padesát let má svůj domov tam, kde Akademie věd, v Praze na Národní třídě. Pořad vysíláme dnes v premiéře v 10:00.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.