Grand Prix architektů 2012

7. květen 2012

Ve čtvrtek 3. května byly v Malé dvoraně Veletržního paláce v Praze vyhlášeny ceny 19. ročníku prestižní soutěžní přehlídky soudobé české architektury – Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu 2012.

Současně byla v 5. patře Veletržního paláce otevřena výstava soutěžních prací. Soutěž vypsala Obec architektů spolu s Národní galerií v Praze pod záštitou primátora hlavního města Prahy, Ministerstva kultury, Ministerstva pro místní rozvoj a dalších institucí.

02624180.jpeg

Mezinárodní porota hodnotila celkem 71 projektů v kategoriích Novostavba, Rekonstrukce, Rodinný dům, Architektonický design, Krajinářská architektura a zahradní tvorba a Interiér.

02624181.jpeg

Grand Prix architektů 2012 si odnesli architekti Miroslav Cikán a Pavla Melková z MCA ateliéru za revitalizaci Bastionu u Božích muk v areálu barokního opevnění mezi Albertovem a Karlovem nad parkem Folimanka v Praze 2. Oba vítězné autory si v Malé dvoraně Veletržního paláce pozval k mikrofonu Karel Oujezdský a zeptal se na jejich pocity těsně po udělení ceny.

Cena Obce architektů za celoživotní dílo byla udělena autorské dvojici architektů Karel Koutský a Jan Kozel. Karel Koutský se tohoto ocenění nedožil, zemřel v roce 1996.

Na to, jaký byl 19. ročník Grand Prix architektů 2012 z hlediska mezinárodní poroty, se Karel Oujezdský zeptal ve Veletržním paláci předsedkyně poroty, slovenské architektky Andrey Klimko.

Stavby přihlášené do soutěže „Grand Prix architektů 2012“ si můžete prohlédnout do 10. června na výstavě v 5. patře Veletržního paláce v Praze 7-Holešovicích.

Spustit audio