Elektřina a magnetismus v lidském těle

8. květen 2012

Fibrilace síní aneb bludné proudy. Princip a omezení magnetické rezonance. Ozařování nádorů na radioterapeutickém oddělení.

Dnešní vydání magazínu nejen o zdraví věnujeme především různým technickým vymoženostem z oblasti medicíny.

Systém, který udržuje naše srdce ve správném rytmu, je ve své podstatě elektrické zařízení. Elektrické poruchy jsou pak podstatou takzvaných arytmií. Prof. Petr Neužil v dnešním hlavním tématu popíše, jak se dá opravit arytmie zvaná fibrilace síní.

Lidské tělo obsahuje nejen elektrické obvody, ale kolují v něm i magnetické částice, tak jako v okolní přírodě. Jejich výskyt je možno zobrazit pomocí tzv. magnetické rezonance. K čemu je to dobré, objasní prof. Josef Vymazal.

Pracoviště magnetické rezonance

V dalším příspěvku uslyšíte o radioaktivních materiálech v medicíně. U nich je zajímavé, že sice způsobují zhoubné rakovinné bujení, ale zároveň mohou rakovinu i léčit. MUDr. Radek Zapletal vás provede pracovištěm, kde se provádí léčebné ozařování.

Rubrika světových aktualit dnes přinese výzkum šíření dovednosti dávných zemědělců pomocí DNA a také nový diagnostický test na workoholismus čili závislost na práci.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.