JAWA DEN měl dokázat, že slavná značka stále žije

8. květen 2012

Továrna na motocykly JAWA v Týnci nad Vltavou se kdysi řadila do takzvaného českého rodinného stříbra. Po roce 1990 ji postihl útlum výroby a podniku se od té doby příliš nedaří. Přesto si věří a letos se vydal na turné, na kterém chce ukázat, že slavná značka stále žije. 1. JAWA DEN se odehrál uplynulý víkend v Táboře.

Hlasitá hudba, prodej suvenýrů, možnost svézt se na různých motocyklech legendární české značky nebo si případně nějaký rovnou koupit – to je táborský JAWA DEN. Jak říká obchodní manažer Jawy Jiří Kraft, hlavním tahákem je nejnovější model z tovární produkce.

„Jawa 660 Sportard Adenium je upravenou a nejvybavenější verzí cyklu Jawa 660 Sportard. Povrchově upravená je technikou airbrush, vybavená je lepším podvozkem na cestování a bočními kufry pro snazší přepravu nákladu,“ popisuje.

Jawa se chce přiblížit zákazníkům

Motorky v Česku zažívají renesanci a konkurence na trhu je stále větší. „Konkurence je neskutečná. Našim zákazníkům se snažíme jít co nejblíže, proto také pořádáme JAWA DEN a proto také nabízíme model Adenium, který je jedinečný,“ říká Jiří Kraft.

Kde se dnes vlastně motorky Jawa vyrábějí? „U motocyklů 660 a 650 používáme motory, které jsou dovážené z Itálie. Zbytek motocyklů vzniká přímo v České republice v Týnci nad Sázavou. Největší podíl zabírá Jawa 350. Ten je možné pouze vyvážet, největším odběratelem je Kuba a Jižní Amerika. Snažíme se proniknout i na ruský trh.“

Majitel jawy už jezdí beze strachu

Na táborský JAWA DEN přijel na jawě i Milan Morava z 50 kilometrů vzdálené Žirovnice. „Motorku mám od roku 2006. Koupil jsem si jawu proto, že mám doma péráka z roku 1949. Jde o velice spolehlivou motorku, už však byla poměrně stará, tak jsem se rozhodl koupit si jinou, a to opět jawu. Jsem s ní spokojen,“ říká.

Určité výhrady však má: „Zpočátku se na motorce musela udělat elektrika, jelikož shořely kabely. Musel jsem přeplést zadní kolo, koupil jsem nový reflektor, nějaké doplňky a beze strachu jezdím.“

Do konce května se s prezentací motocyklů Jawa budete moci setkat i na Moravě. O tomto víkendu na Valtických vinných trzích a o 14 dnů později v Brně.

autor: Filip Černý
Spustit audio