13. července 2012

9. květen 2012

Anelis Assumpção: Sou Suspeita Estou Sujeita Nao sou Santa

Zatímco před půl stoletím bylo hudebním srdcem Brazílie Rio de Janeiro, odkud do světa pronikaly nahrávky chladivě dráždivé bossa novy, současné publikum objevuje styly ze Sao Paula, které je se svými patnácti miliony obyvatel nejen největším městem Brazílie, ale celé jižní polokoule. Před třiceti lety tu existovala silná alternativní scéna, známá jako Vanguarda Paulistana, Předvoj Sao Paula. Jejím vůdčím duchem byl černošský zpěvák a skladatel Itamar Assumpção, který ale zůstal po celý život spíš undergroundovou figurou a úspěch ho míjel.

Neméně zajímavá je tvorba jeho dcery, Anelis Assumpção, která nedávno vydala album s poněkud provokativním názvem Sou Suspeita Estou Sujeita Nao sou Santa, „Mám podezření, že nejsem svatá“, na němž propojuje hudbu z Brazílie, karibských ostrovů i Afriky s velmi originálními aranžmá.

Mulher segundo meu pai

Passando a vez

Anelis Assumpção se vedle vlastní tvorby podílí i na nahrávkách svých brazilských kolegů, jako spoluautorka například přispěla k albu Vagarosa další saopaulské zpěvačky Céu, která nedávno koncertovala v Praze. Většinu svých písní zpívá Anelis Assumpção v brazilské portugalštině, ale ta následující, One day, bude v angličtině.

One day

Amor sustentável

Sao Paulo, kde žije zpěvačka Anelis Assumpção, je obrovským tavícím kotlíkem stylů a kultur. Zvláště silnou pozici má v Brazílii reggae z Jamajky, jehož rytmus zpěvačku Anelis Assumpção inspiroval ve skladbě Neverland, pojmenované podle fiktivní země, jejíž obyvatelé odmítají dospět a zůstávají věčnými dětmi.

Neverland

Quaresmeira

Alta madrugada

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Anelis Assumpção

Spustit audio