ZOO Liberec sčítá škody po řádění pyrotechniky!

9. květen 2012

ZOO Liberec doplatila v období květnových svátků na řádění amatérských pyrotechniků. V noci na 1., 2. a 7. května totiž odpalovali rachejtle a další zábavné výbušniny v takové blízkosti chovných zařízení, až notně vyplašili některé druhy zvířat.

Nejhůře dopadli dravci ve velkých voliérách v dolní části zoo – hnízdící pár supů hnědých pyrotechnika vypudila z jejich hnízda a výsledkem je rozbité oplozené vajíčko se supím zárodkem. Supy hnědé, kteří jsou mimořádně citliví na neznámé hluky, se přitom daří v zoo odchovávat jen vzácně, mláďata jsou takřka výhradně určena pro návrat do volné přírody.

Podobně dopadla i dvě vejce vzácných orlů křiklavých, jejichž prakticky celou evropskou populaci v lidské péči vlastní naše zoo – orlí vejce sice nebyla oplozena, takže žádná přímá škoda v tomto směru nevznikla, nicméně (nejen) oba druhy dravců utrpěli psychický šok, který se může v budoucnu v chovu negativně projevit.

Třetím vyplašeným dravčím druhem pak byli v noci na 7. května orli bělohlaví, i oni v šoku rozbili své oplodněné vejce. Chovatelé poté přistoupili k zásadnímu opatření, převzali všechna zbylá vejce do lidské péče a vložili je do inkubátoru.

Podobné škody přitom nejsou v ZOO Liberec prvními svého druhu, protože zejména malí odpalovači rachejtlí se v blízkosti areálu pohybují poměrně často – v tamním lesíku jsou totiž dobře skryti zrakům dospělých. V prosinci 2005 na jejich řádění doplatila i samice orla mořského, která úlekem narazila do mříží a utrpěla nejen psychický šok, ale i tržné rány na hrudi i zobáku.

autor: ZOO Liberec
Spustit audio