Extrémně malý mamut

10. květen 2012

Trpasličí slon z Kréty je podle nové studie miniaturním druhem mamuta. V dospělosti byl jen o málo větší než novorozené slůně.

Před 800 tisíci lety žili na Krétě miniaturní chobotnatci s nejistým taxonomickým zařazením. Paleontologové je až dosud pokládali za potomky slonů Palaeoloxodon antiquus z evropské pevniny. Tento druh byl v pleistocénu hojně rozšířený a dal vzniknout trpasličím slonům, které známe z dalších ostrovů ve Středozemním moři včetně Sicílie, Malty nebo Kypru. Nedalo se však vyloučit ani to, že „kapesní slon“ z Kréty je ve skutečnosti mamut (Mammuthus). Jeho zuby totiž nesly prvky, které odpovídají spíš mamutům než slonům. Na druhou stranu se nezdálo pravděpodobné, aby na blízko položených ostrovech koexistovali trpasličí sloni i mamuti.

Loni v létě však byl na stejném nalezišti objeven další zub a fragment pažní kosti, které spolu se starým nálezem prozkoumali paleontologové z Natural History Museum v Londýně. Analýza zubní skloviny je dovedla k jednoznačnému závěru: miniaturní slon z Kréty je samostatný druh mamuta, který dostal jméno Mammuthus creticus. Kost zase posloužila k přesnějšímu odhadu velikosti: v dospělosti tento mamut měřil v kohoutku 113 cm a vážil 310 kilogramů. Pro srovnání, novorozené mládě slona afrického je vysoké 85 cm a váží 110 kg. Miniaturní mamut z Kréty se tak stal nejmenším známým druhem mamuta a zároveň extrémním příkladem ostrovního dwarfismu – jevu, kdy se v prostředí s omezenými zdroji původně velká zvířata zmenšují. U mamutů k němu došlo hned několikrát - trpasličí formy známe nejen k Kréty, ale také z Wrangelova ostrova v Severním ledovém oceánu nebo kalifornského souostroví Channel Islands.

Srovnání: zub normálního a trpasličího mamuta

Svým vzhledem Mammuthus creticus zřejmě připomínal masivněji stavěné mládě slona indického s dlouhými zahnutými kly. Podle vědců není vyloučené, že jde o potomka mamuta rumunského (Mammuthus rumanus), který žil v Evropě již před 3,5 miliony let. Pravděpodobnější možnost však je, že přímým předkem krétského miniaturního mamuta je mamut jižní (Mammuthus meridionalis), který Evropu obýval před 2,5 miliony až 800 000 lety.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B, Natural History Museum

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.