První hybridní letadlo sériově

10. květen 2012

Elektrický pohon začíná pronikat i do letadel. Zanedlouho začne sériová výroba prvního hybridního letadla, tedy letadla se standardním i elektrickým pohonem zároveň. Představujeme letadlo Volta Volare GT4.

Elektricky poháněný kluzák vzlétl už v roce 2008. Výrobci ale chtějí postavit bezpečné dopravní letadlo, které se pohybuje rychleji než kluzák a kterému palivo nedojde v polovině cesty. V tu chvíli musejí znát řešení zásadního problému: taková letadla potřebují lehký akumulátor, který má zároveň dost energie pro několik set kilometrů letu. (U kluzáku je to celkem jedno, ten může přistát i bez motoru klouzavým letem.)

Sériový elektrický „nekluzák”

Tento problém vyřešila až letos firma Volta Volare. Základem pohonu jsou lithium-polymerové akumulátory z elektromobilu. Inženýři jich do letadla naskládali 236, mají celkovou hmotnost více než 400 kg. S tímto počtem akumulátorů má čtyřmístné letadlo teoretický dolet přes 300 km na jedno nabití, cena za energii je asi 20 dolarů. Náklady na letecký benzín by byly čtyřnásobné.

Ve skutečnosti letadlo ale na jedno dobití uletí až 480 km. Když množství energie v akumulátoru klesne na čtvrtinu, nastartuje se sériové zapojený generátor na benzín. Se zásobou necelých 90 litrů benzínu může letadlo uletět až 1600 km. V tomto smyslu se letadlo GT4 chová jako normální sériový hybrid, v oblasti automobilů jsou příkladem třeba Toyota Prius nebo Chevrolet Volt. Pokud se postupem doby akumulátor vylepší, letadlo se možná obejde zcela bez benzínového dobíjení.

Kromě nižších nákladů na provoz má elektromotor v letadle ještě další výhody: díky jediné pohyblivé části motoru je zde jednodušší údržba, jednoduchá je také diagnostika motoru. K motoru stačí přes USB připojit notebook a diagnostický program rychle zkontroluje funkce všech důležitých prvků elektromotoru.

Zdroj: Popular Science

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.