Novinek je botanická zahrada v Troji plná!

10. květen 2012

Pítka, jezírko, tvarované borovice, ale také jezírko plné pulců a přírodní lavice. Takový je současný obraz Botanické zahrady hl. města Prahy, která je stále vstřícnější ke svým návštěvníkům.

I v letošní sezoně přibylo velké množství zajímavých prvků a doslova stovky trvalek a dřevin, které jednotlivé expozice dotvářejí a činí je návštěvníky ještě zajímavějšími. A zdaleka to není vše! Mnohé novinky dokončíme o prázdninách.

Info do ouška
Od dubna mohou návštěvníci o nejzajímavějších exponátech zahrady naslouchat Diskrétní informační systém se speciálním sluchátkem, které je k zapůjčení na všech pokladnách venkovní expozice za vratnou zálohu. Systém „rozmluvil“ celkem šedesát sloupků, na kterých nechybí kromě černotisku ani text v Braillově písmu. Zařízení využívá vodivosti pokožky lidského těla: sloupku se dotýkáte a nasloucháte. Pokud dorazíte v páru, stačí, aby se sloupku dotýkal jen jeden z vás. (Pak je ale potřeba se držet, třeba za ruce. Čehož možná využijí zejména zamilované páry.) Teď sloupky „učíme“ mluvit anglicky.

Mluvící sloupek před Fata Morganou

Japonská zahrada
V listopadu minulého roku odstartovala radikální rekonstrukce jezírka v Japonské zahradě, která si vyžádala téměř měsíční uzavírku pro veřejnost. Během totálního rozebrání břehů a dna včetně potůčku, který vodopádem stékal se stylizovaných japonských hor, bylo přemístěno téměř 7 tun kamení a vybagrovány téměř 3 stovky kilogramů bahna. Dnes byste původní jezírko možná ani nepoznali. Nezůstal kámen na kameni a i jeho obyvatelé jsou noví: koi kapry nahradily závojnatky. Co se týče technologie a zároveň důvodu, proč k opravě vodního prvku v Japonské zahradě došlo, bylo umístění výkonnějšího čerpadla a filtrů, které by měly zabránit většímu znečištění jezírka. Radikální proměnou prošly i břehy jezírka – dominantou se stala tvarovaná borovice, kterou si zahrada pěstovala zhruba 20 let v zásobní části a která byla teprve letos na své definitivní místo. Další tvarovanou borovici naleznete v bezprostřední blízkosti chýše. Kromě toho bylo vysazeno více než 500 nízkých azalek a drobných trvalek, které dotvoří poklidnou meditační atmosféru této části zahrady. V jezírku přibyl i malý ostrůvek s pěnišníkem.

Pítka
Z dílny výtvarníka Lukáše Raise si možná vybavíme sousoší Dva (nebo chcete-li Lamy), které se již pár let „pasou“ nad Ornamentální zahradou. Od stejného autora pochází originálně zpracované pítko, ze kterého se můžeme občerstvit nad Strání, na okraji lesa. Další dvě, tentokrát dřevěná, od Lukáše Gavlovského, zaženou žízeň u instalací Les plný zvuků a v expozici Severoamerická prérie.

Originálně zpracované pítko výtvarníka Lukáše Raise

Jezero v severní části
Na podzim loňského roku byla zahájena rekonstrukce vodní plochy v severní části venkovní expozice. Kromě zcela nové podoby nelze přehlédnout molo z masívního dřeva od výtvarníka Lukáše Gavlovkého. I z něj je možné ve vodě celoročně sledovat životní koloběh vývoje žab a čolků. V létě bude tato část osázena řadou zajímavých rostlin, botanických exponátů vod mírného pásma celého světa.

Dřevěné lavice
Výtvarnice Adriana Skálová je autorkou instance Čtvero ročních období na Pivoňkové louce. Tato instalace se utěšeně rozrůstá. Před pěti lety k ní přibyly lavice pro jednotlivá roční období a trůn, z něhož aktuální roční období panuje. Na jaře letošního roku se svého posezení dočkaly i jednotlivé měsíce a nyní dokončuje mistr truhlář Petr Nepustil ještě pítko (opět podle návrhu Adriany Skálové), které celý soubor korunuje.
I další expozice jsou průběžně doplňovány dalším mobiliářem: Na Stráni si mohou návštěvníci oddychnout na lavicích z akátových kmenů z dílny Lukáše Gavlovského, a na louce nad jezerem, kam slunce praží celý den, uvítali slunění chtiví návštěvníci deset lehátek.

pivoňková louka s lavicemi550.JPG

Stráň pro včelaře
Kde to kvete, tam se daří včelám. Rozsáhlou včelařskou expozici nechá zahrada vzniknout na Stráni, v místech, kde se ještě začátkem roku 2012 rozprostíraly neudržované zahrádky, které zahrada získala do své péče na podzim loňského roku.

Stráň má druhé panorama
Na dohled od „včelařů“ se s výhledem do okolí můžeme seznámit s nejdůležitějšími místy západní části Troje a Holešovic. I vřesoviště Pustá vinice, jedno ze dvou dochovaných vřesovišť, kde možná dozrávalo víno ve vinohradu dříve než ve stávající Vinici sv. Kláry, je zachyceno na novém panoramatu.

Stráň má druhé panorama

Rogalo nad lisem
Když Botanická zahrada v roce 2010 získala z moravských Stavěšic historický lis z roku 1801, bylo rozhodnuto o jeho zastřešení. Od loňského podzimu nejen lis, ale i návštěvníky před nepříznivým počasím chrání „rogalo“, trojúhelníkovité zastřešení na dřevěných podporách, které navrhl architekt Jan Němec.

QR kódy
Od začátku sezony mohou návštěvníci v areálu Zahrady projít naučnou stezku, která využívá technologie QR kódů. S pomocí mobilního telefonu, který umí tyto kódy číst, se návštěvník podrobněji seznámí s významnými částmi zahrady a její historií. Výhodou je, že informace, které stezka doprovází, si návštěvník může odnést ve svém mobilním telefonu a kdykoli se k nim vracet.

Naučná stezka okolím zahrady
Milovníci trojské přírody jistě uvítají nové panely na trase naučné stezky vedoucí v okolí. Na devíti zastaveních se seznámí s tím nejzajímavějším, co zdejší krajina nabízí. Trasa vede i na jediná dvě v Praze dochovaná vřesoviště – Salabku a Pustou vinici. Stezka začíná 10 metrů před pokladnou JIH, na křižovatce historické úvozové cesty a Nádvorní ulice. Zdolat celou, místy velice strmou stezku, tvá přibližně 1,5 hodiny.

Naučná stezka okolím zahrady

A už brzy bude hotovo:

Zahrada indiánská
Kuželový stan původně používali pěší lovci a zemědělci, příslušníci přírodních národů od severních Skandinávců, přes sever dnešního Ruska až po sever Ameriky a Grónska. Postupem času se tato konstrukce dostala i do prérijních oblastí severní Ameriky, kde zdomácněla a kde ji místní obyvatelé přivedli téměř k dokonalosti. V expozici Severoamerická prérie bude týpí stát po celou hlavní sezonu (květen-říjen).

Tropy před skleníkem
Nový záhon před Fata Morganou je trošičku pokusem, který představuje exotické rostliny pod širým nebem. Do konce června zde vzniká široký pás palem, cykasů, banánovníků, eukalyptů a dalších choulostivějších rostlin, které návštěvníci znají spíše z oblastí středomoří… Za chodníkem vznikl nový trvalkový záhon…

Zdá-li se toho hodně, zdaleka nejsme s novinkami u konce. Velké množství návštěvníků přichází do Zahrady se svými dětmi. A (nejen) pro ně připravujeme zajímavou instalaci z více než 100 let starého jasanu amerického, samozřejmě umístěnou do expozice Lesní biotopy Severní Ameriky: Pro menší návštěvníky jistě originální prolézačka, pro všechny pozoruhodná ukázka stárnutí a postupného odumírání stromu od jeho jádra. Doplní ji i dvě masivní lavice ze dvou druhů severoamerických dřevin – břestovce západního a jalovce viržinského. Umožní tak zvídavým návštěvníkům pozorovat strukturu pozoruhodných dřev.

Od jara letošního roku průběžně dosazujeme nové části expozice Hajní rostliny. V létě i sem přibude zajímavý vzdělávací prvek – obrovský dubový kmen, na němž se budou moci návštěvnici seznámit se vskutku dokonalým sochařským mistrovstvím brouků tesaříků a nosorožíků: Je až neuvěřitelné, co jsou larvy schopny svými kusadly vytvořit! Kmen zahrada získala v parku v Lednici na Moravě.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio