Patriarcha Kirill požehnal Putinovi při jeho inauguraci

12. květen 2012

Toto pondělí se v moskevském Velkém kremelském paláci konala inaugurace staronového ruského prezidenta. Ta je od roku 2000 velkolepou okázalou podívanou, některými rysy připomínající korunovace ruských panovníků.

Již potřetí prošel staronový ruský prezident dlouhou řadou nádherně zlacených kremelských sálů v přítomnosti tří tisícovek hostí. Zajímavé je, že jen velmi málo z nich bylo zahraničních – mezi nimi ovšem osobní Putinovi přátelé Slivio Berlusconi a Gerhard Schröder. Na čestných místech se obřadu zúčastnily i ženy obou prezidentů, což bylo zajímavé především v případě Ludmily Putinové, která se na veřejnosti téměř neobjevuje. Samotný ceremoniál předání moci z rukou Dmitrije Medveděva do rukou Vladimira Putina ovšem trval pouhých osm minut.

„Přísahám, že při naplňování pravomocí prezidenta Ruské federace budu ctít a chránit práva i svobody člověka a občana.“ řekl úvodem přísahy Vladimir Putin.

Měl to tedy ovšem podstatně snazší než kupříkladu poslední ruský car Mikuláš II. v roce 1896. Ten musel nejdřív absolvovat tříkilometrovou pouť od Běloruského nádraží až do Kremlu v sedle koně a po celou dobu masám salutovat. Při dalších obřadech nesl na hlavě těžkou zlatou korunu, takže celá korunovace a následné slavnostní bohoslužby pro něj končily téměř fyzickým vyčerpáním. Také Vladimiru Putinovi v kremelském chrámu Zvěstování Panny Marie požehnala hlava pravoslavné církve patriarcha Kirill.

Kirill mimo jiné prosil, aby Pán dal sluhovi Božímu Vladimirovi hodně sil do namáhavé práce při správě země a péči o její lid. Smutné pro oba muže, kteří se v poslední době stali symboly úzké součinnosti putinského státu a pravoslavné církve je, že o lidská práva příliš nedbají. Ruská policie v době inaugurace v ulicích metropole honila a zatýkala ty, kdož si nový vstup Vladimira Vladimiroviče do Kremlu rozhořčeně nepřejí.

Ruští policisté zatýkají protiputinovského aktivistu
autor: ldo
Spustit audio