Pravěká panda ze Španělska

10. květen 2012
Monitor

Ve Španělsku byl objeven nový druh vyhynulé pandy. Na rozdíl od žijící pandy velké byla všežravá, ale její zbarvení bylo podobné.

Fosilie dosud neznámého druhu medvědovité šelmy pochází z naleziště Nombrevilla 2 ve španělské provincii Zaragoza. Agriarctos beatrix patří do podčeledi pand (Ailuropodinae), z níž dnes žije jen panda velká (Ailuropoda melanoleuca). Španělská panda žila v období miocénu před 11 miliony lety, což z ní dělá nejstarší pandu na fosilním záznamu. Šlo o malý druh – její hmotnost nepřesahovala 60 kg, takže mohla být stejně velká nebo ještě drobnější než medvědi malajští (Helarctos malayanus), kteří představují nejmenší žijící medvědovitou šelmu.

I jejich potrava zřejmě byla podobná. Panda Agriarctos beatrix byla všežravá a stejně jako medvěd malajský se živila rostlinnou stravou, medem, bezobratlými živočichy a občas i masem uhynulých velkých zvířat. Před většími predátory se uchylovala na stromy. Určit fyzický vzhled zvířete podle fosilie zubů je obtížné. Dá se však předpokládat, že pravěká panda ze Zaragozy měla tmavou srst s bílými skvrnami kolem očí, na hrudníku a snad i u kořene ocasu. Stejný primitivní vzor najdeme i u pandy velké, kde se však bílé skvrny rozrostly natolik, že medvěd vypadá jako bílý s černými skvrnami.

Zdroj: ScienceDaily, Estudios Geológicos

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.