Dny oživené (pre)historie jsou opět tady!

10. květen 2012

V sobotu 12. května 2012 startuje druhý ročník oživených dnů v pravěké osadě, umístěné v areálu Zoologické a botanické zahrady města Plzně. Pravěká víska se po dlouhých letech bez života postupně stává organickou, funkční součástí zahrady.

Občanské sdružení Oživená (pre)historie se svými přáteli a partnery z dalších institucí a sdružení zde ve spolupráci se zoo prezentuje projekt, nazvaný Život a řemesla v pravěku a raném středověku.

Pro letošní rok je plánováno prozatím osm akcí v předběžných termínech 12.5., 27.5., 2.6., 30.6., 28.7., 18.8., 1.9. a 22.9.2012.
Nejde však jen o nějaké „hraní si na pravěk“. Při každém z oživených dnů se návštěvníkům v pravěké osadě věnují profesionální archeologové, uznávaní amatérští badatelé i znalí nadšenci z několika občanských sdružení. Program je přizpůsoben všem návštěvníkům, od hravých dětí až po odborné pracovníky památkové péče či muzeí. Každý si v něm najde to své.

Nevšední projekt nemá sloužit pouze k zábavě či k povrchnímu seznámení s historií. Snaží se také nevtíravou formou ukázat smysl a význam práce archeologů. Návštěvníkům s hlubším zájmem o historii jsou proto v osadě k dispozici odborní průvodci. Kromě toho je zde množství informačních materiálů či vzorník nejčastějších archeologických nálezů. Funguje také archeoporadna - návštěvníci se mohou ptát na vše, co je v souvislosti a archeologií zajímá (výzkumy, právní problémy, nálezy atd.). Během oživených dnů probíhají také drobné archeologické experimenty, do nichž se mohou návštěvníci zapojovat. Výsledky těchto zkoušek jsou pak v některých případech následně publikovány v odborném tisku.

Život a řemesla v pravěku a raném středověku

Historie a příroda jsou neoddělitelné pojmy a snad proto také pravěká osada do areálu zoo tak pěkně zapadá. Povedené je umístění vsi na výšině pod statnými duby, mezi výběhy vlků a medvědů. Příroda zde prorůstá do lidského sídliště, a to zase viditelně ovlivňuje přírodu. Přijďte se podívat a ochutnat pravěk všemi smysly.

autor: Zoo Plzeň
Spustit audio