Praha 7 zamítla referendum o radnici a za petici rozdala pokuty. Půjde před soud

10. květen 2012

Praha 7 půjde před soud. Žalobu ke správnímu soudu na ni podávají organizátoři petice za referendum o nové radnici proto, že sedmička odmítla toto referendum z formálních důvodů vyhlásit. Navíc rozdala Praha 7 v souvislosti s peticí občanům i několik pokut. Podrobnosti před úřadem sedmé městské části zjišťovala redaktorka Evelyna Kulíšková.

Happeningem splachování podpisového archu do kanálu reagovali organizátoři petice za vyhlášení referenda proti předražené nové radnici Prahy 7. Ta totiž vyhlášení lidového hlasování zamítla i přesto, že se pod petici podepsaly více než 4 tisíce občanů. Referendu prý brání formální chyby. S tím ale organizátoři nesouhlasí.

Jak řekl opoziční zastupitel Jan Čizinský z KDU ČSL, starostu Marka Ječménka z ODS proto vyzývají k odstoupení a na Prahu 7 podávají žalobu ke správnímu soudu.

Žalobu podáváme s odůvodněním, že zastupitelstvo postupovalo formalisticky, tzn. zpochybňovalo jednotlivé pojmy v otázkách, ale nezpochybnilo otázky jako celek. Ty otázky jako celek jsou jasné, všichni vědí, co se tím myslí a Ústavní soud několikrát rozhodl, že občané mají právo formulovat otázky, kterým místní občané rozumí."

Městská část se rozhodla referendum zamítnout i s podporou dvou odborných posudků. Jeden z nich přitom vydalo ministerstvo vnitra. Jak ale řekl Pavel Čižinský, jeden z právníků, kteří žalobu pro petiční výbor zpracovali, oba posudky jsou zaujaté:

Myslíme si, že je velice nepováženou, že ministerstvo vnitra je ochotno vydat takto zaujatý posudek. Myslíme si, že se jedná o vážné selhání úředníků ministerstva vnitra a že ten restriktivní protidemokratický výklad zákona zaštítili."

S tím ale nesouhlasí Praha 7.

My samozřejmě vnímáme tyto posudky jako velice dobře zpracované. Z těchto posudků vyplynulo to, že pokud by byly hlasovány, otázky v místním referendu tak, jak byly formulovány, tak bychom se s největší pravděpodobností dostali do rozporu s právními předpisy. Zastupitelé hlasovali, ne jestli někdo chce nebo nechce vyhlásit místní referendum, ale zda-li jsou nebo nejsou přípustné otázky, které formuloval přípravný výbor," řekl mluvčí sedmé městské části Martin Vokuš s tím, že o celé věci teď rozhodne správní soud.

Nicméně městská část je přesvědčena, že celá věc nakonec dopadne v její prospěch a o žádném dalším referendu navíc radnice neuvažuje. Za svým si Praha 7 stojí i v případě několikasetkorunových pokut signatářům petice o referendu, kteří se podepsali vícekrát nebo neoprávněně.

Na všech petičních podpisových arších bylo uvedeno, čeho se lidé mají vyvarovat tak, aby se nedostali do rozporu s právními předpisy."

Bez ohledu na to, jak dopadne pře o referendum, musí Praha 7 o nové radnici rozhodnout co nejdříve. Nájemní smlouva sedmičce totiž skončí už v roce 2015. K variantám patří například rekonstrukce areálu Argentinská hvězda nebo Merkurie, nově také Holešovická tržnice. Celkové náklady by ale neměly překročit půl miliardy. A to je také hlavním požadavkem zastánců referenda.

autor: eku
Spustit audio