V pražské ZOO se zabydlují dvě nové slonice, Donna a Tonya

10. květen 2012

Slonice Donna a Tonya jsou novými přírůstky pražské ZOO. Zvířata přicestovala včera z rotterdamské ZOO a jejich transport se obešel bez komplikací. Další informace zjišťovala redaktorka Alžběta Šírková.

Nové přírůstky pražské ZOO pojí rodinné pouto. Donna je totiž matkou tříleté Tonyi. Ta navíc podle slov mluvčí pražské ZOO Terezy Palečková bude mít sourozence. Její matka Donna je totiž březí.

"Pětadvacetiletá Donna už porodila tři mláďata a doufáme, že v dohledné době na počátku příštího roku porodí další, což by bylo vůbec první slůně narozené v pražské zoologické zahradě. Společně s ní do Prahy přijela její dcera, která se jmenuje Tonya, jsou jí tři roky, takže je to slůně, velice hravé a neposedné. Takže se těším, že tu naši slonní skupinu oživí."

Zoo Praha získala  dvě nové slonice, které přicestovaly z rotterdamské zoo

Donna a Tonya už se pomalu zabydlují v novém sloninci, který pražská ZOO otevřela před pár týdny. Na svůj nový domov si prý zvykají lépe, než zaměstnanci ZOO předpokládali.

"Co jsem měla možnost je včera pozorovat krátce poté, co do toho slonince přišly, vypadaly spokojené, vypadaly v pohodě, házely po sobě seno, jedly jabka. Donna je proslulá tím, že má velkou slabost pro sladké, takže jablka a cukr je zvyklá dostávat za odměnu, takže myslím, že i těmito prostředky si je mohou naši ošetřovatelé rychle získat."

Zoo Praha získala  dvě nové slonice, které přicestovaly z rotterdamské zoo

Slonice si pomalu zvykají na svůj vlastní box, poté by se měly začít seznamovat se s ostatními obyvateli pavilónů - samcem Mekongem a samičkami Shanti a Gulab.

"Předpokládáme, že v následujících týdnech by to sbližování mohlo probíhat. Ony už tam byly náznaky včera, kdy nová samice Donna se na dálku zdravila se samcem Mekongem a troubili na sebe přes celý pavilón, tak uvidíme, jak rychle to sbližování bude pokračovat. Potom samozřejmě další fáze je, až se ti noví sloni připojí k tomu staršímu jádru, tak by měli postupně začít vycházet ven do venkovního výběhu, kde je poté uvidí i návštěvníci."

V novém pavilónu, který obývají už i Donna a Tonya, mají sloni několik vymožeností, jako například vyhřívaný bazén nebo pískoviště.

autor: Alžběta Šírková
Spustit audio