Stavba nového plaveckého bazénu v Liberci se zatím prodražila o 70 tisíc korun

11. květen 2012

V Liberci probíhá stavba nového plaveckého bazénu. Staví se hned vedle toho současného a bude sloužit zejména k plavecké výuce dětí. Jde o pečlivě hlídanou stavbu - před rokem se totiž mimo jiné i kvůli ní pohádala tehdejší radniční koalice. Proto se tam ve čtvrtek 10. května zašli někteří současní radní podívat.

Jedni chtěli zopakovat výběrové řízení na zhotovitele stavby a oslovit více firem - věřili, že bude stavba stát zadlužené město míň. Druzí se ale báli, že by zpožděním stavby přišel Liberec o evropské dotace. Těch druhých bylo v koalici víc a proto se dohodli na výměně primátorského křesla. A loni na sklonku léta se začalo stavět.

Veřejnost se proti novému bazénu neozývala. „Pět a dvacítka tady celou dobu chybí... Tady děti nemají kde plavat – padesátka je na výcvik moc dlouhá a hluboká...“ vysvětluje jedna z maminek, podle které zaniklo v Liberci několik školních bazénů a nebylo kde učit děti plavat.

Zajímavé je, že kdo bude chtít, může se podle projektanta Michala Tomáška naučit i potápět - potápěčská věž vypadá jako Verneova ponorka Nautilus na stojáka - i s kulatým průhledem.

Michal Tomášek také vysvětlil, že zatím největší změnou oproti původnímu projektu, která ale stavbu neprodraží, byl zatrubněný Jizerský potok: „Po zaměření jsme zjistili, že nám ten zatrubněný potok zasahuje víc pod objekt, než jsme předpokládali. Museli jsme to řešit tak že jsme udělali přemostění, abychom potok nezatěžovali vlastní stavbou.“

Pak se ještě měnila plocha zasklení u plavčíka-bude menší. Takže se podle náměstka primátorky sociálního demokrata LUkáše Martina stavba prodražuje na finanční objem sto čtyřicet miliónů korun jen minimálně.

„Zatím jsme přibližně o sedmdesát tisíc korun dražší, než jsme měli být... Ještě nás čekají interiéry a exteriéry, ale nepředpokládáme že by se teď ještě mělo něco vyskytnout, co by prodražilo stavbu... Postupovali jsme podle projektu a po dokončení díla si myslím, že po dohodě s dodavatelem budeme moci veškeré informace zveřejnit...“ slibuje náměstek primátorky -sociální demokrat Lukáš Martin.

Spustit audio