Neznámý jazyk starý 2500 let

11. květen 2012
Monitor

V Turecku byl objeven důkaz o existenci zcela neznámého jazyka. Před 2500 let jím zřejmě mluvili lidé žijící v horách na hranicích Íránu a Iráku.

Zapomenutý jazyk objevili archeologové při vykopávkách v tureckém Ziyaret Tepe, kde se nacházelo starověké asyrské město Tušhan. V ruinách paláce našli hliněnou destičku s klínovým písmem, která se pravděpodobně vypálila při náhodném požáru na konci 8. století před naším letopočtem. Na destičce se dochovala jména asi 60 žen, které sloužily v paláci. Jedno nebo dvě jsou asyrská a několik patří k dalším známým jazykům té doby jako je chetitštině příbuzný luwian nebo churritština. Naprostá většina ženských jmen však pochází z dosud neidentifikovaného jazyka.

Cizí jména na hliněné destičce zřejmě odrážejí praxi, která byla v Asyrské říši běžná: skupiny lidí byly deportovány ze svých domovů a na místě určení využity jako pracovní síla, která byla plně závislá na asyrské správě. Tento přístup pomáhal Asyřanům konsolidovat vládu na nově dobytých územích, protože narušoval kontrolu ze strany místních elit. V tomto případě byly do města Tušhan na jihovýchodě Turecka přivedeny ženy, které pravděpodobně pocházely ze vzdáleného pohoří Zagros na hranicích dnešního Íránu a Iráku. Cizokrajné jméno zřejmě zůstalo jejich jediným spojením s domovem.

Zdroj: Science Daily, Journal of Near Eastern Studies

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio