Kostel sv. Petra a Pavla v Kralovicích prochází postupnou obnovou, v současnosti se opravuje kaple

11. květen 2012

Kostel svatého Petra a Pavla v Kralovicích na severním Plzeňsku prochází postupnou obnovou. V současné době je v plném proudu rekonstrukce kaple Nejsvětějšího srdce Páně.


Rekonstrukce, která postupně vrací kostelu někdejší lesk a slávu, je zásluhou především občanského sdružení Gryspek. Jmenuje se po slavném rodu Gryspeků a hlavně jeho zakladateli Floriánovi, díky kterému zažily Kralovice svůj největší rozkvět a v 16. století se staly městem.


Rod Gryspeků se také „postaral“ o největší atrakci ve městě - právě v kostele svatého Petra a Pavla odpočívá v prosklených rakvích 14 mumií členů tohoto rodu, které sem byly ukládány v 16. a na počátku 17. století. Mezi nimi je i zmíněný Florián Gryspek. Před nedávnem byla dokončena oprava hrobky, kde jsou mumie uloženy a časem by měla být běžně přístupná veřejnosti.

Přímo v kostele vznikne expozice věnovaná historii rodu Gryspeků, ovšem nejprve je potřeba dokončit rekonstrukci kaple Nejsvětějšího srdce Páně. Nachází se přímo nad hrobkou a právě tam bude expozice umístěna. Na opravy přispěli i potomci slavného rodu - rodina Griessenbecků z Německa.

Restaurátorskými pracemi projde také epitaf Floriána Gryspeka z roku 1593. Ten v těchto dnech zkoumají gamapaprsky a pak ho čeká cesta do restaurátorské dílny v Rokycanech. Kompletně by měla být kaple opravená do konce letošního roku.

Florián Gryspek z Gryspachu


Občanské sdružení se snaží i o to, aby kostel byl v pořádku i z vnější strany. Proto bude pokračovat restaurování sgrafitové omítky. Letos dalo ministerstvo kultury na opravu sgrafit 420 tisíc korun.

Z kralovického kostela by se v budoucnu mohla stát zajímavá turistická atrakce, která doplní oblíbené cíle, které na severním Plzeňsku jsou - například Mariánskou Týnici nebo klášter v Plasích. Mumie přitom budou dál odpočívat v klidu - pieta zůstane zachovaná. Do opravené hrobky bude totiž možné nahlížet pouze přes skleněné dveře.

autor: kos
Spustit audio