Za rozsáhlým požárem sýpky v Dolních Vilémovicích může být úmysl

11. květen 2012
Zprávy z

Spory v Dolních Vilémovicích na Třebíčsku dostávají další rozměr.

V obci to pořádně vře. Vesnické spory tam přerostly v pokus o odvolání starostky Jitky Boučkové a teď se ukazuje, že mohou být i důvodem rozsáhlého požáru sýpky. Ta lehla popelem mezi Vánocemi a Silvestrem a šlo o jeden z největších požárů na Třebíčsku, kolem kterého se však stále objevuje mnoho otazníků.

Valdštejnský statek

Sýpku ze 17. století si místní nadšenci sami vlastníma rukama opravovali, na opravy mezi sebou vybírali peníze a sýpka se stala místem setkávání pro obyvatele obce. To se však někomu nemuselo líbit, domnívají se dnes lidé kolem starostky. Požár sýpky u Valdštejnského statku podle Zdeňka Vlčana někdo úmyslně založil. „Já nevěřím, že to začalo hořet samo od sebe, nebo že to byla nějaká náhoda,“ říká Vlčan s tím, že jsou po obci tlaky vrazit mezi místní mladou generaci klín. Právě požár mohl být tím pomyslným klínem, domnívá se starostka Jitka Boučková. „Jsou na to po obci názory různé, osobně si myslím, že tomu někdo pomohl.“

Sýpka - 17. století

Vyšetřování příčiny tohoto požáru zůstává víceméně stále otevřené. Samotní hasiči úmyslné zapálení sýpky v Dolních Vilémovicích nevylučují, ale na druhou stranu doposud nenašli ani žádnou indicii, která by to potvrzovala.

autor: Michal Malý
Spustit audio