Den fascinace rostlinami

14. květen 2012

Krásný, rozmanitý a také mnohostranně užitečný svět rostlin i práci vědců, kteří ho zkoumají, chce široké veřejnosti přiblížit mezinárodní Den fascinace rostlinami.

Vůbec poprvé ho letos vyhlásila Evropská organizace rostlinné biologie na 18. května a připojilo se k němu 39 zemí. V České republice se zapojily univerzity, botanické zahrady, výzkumné ústavy, firmy i neziskové organizace, které připravily až do 27. května dlouhou řadu akcí: přednášky a diskuse – například v Hradci Králové o léčivých rostlinách v současné oficiální medicíně, v Brně o uhlíkovém cyklu rostlin v měnícím se klimatu, v Praze o výzkumu rostlin v polárních oblastech.

Uskuteční se i botanické terénní exkurze – například za fascinujícími rostlinami a mechorosty vrbenských rybníků nebo na bílé stráně, vlhké louhy, tůně a luhy v okolí Čelákovic či do Průhonického parku.

Připraveny jsou výstavy i dny otevřených dveří na výzkumných pracovištích. Další pozvánky najdete na www.plantday12.eu/czech.htm. Na některé z nich upozorňuje v rozhovoru s Janou Olivovou jeden z národních koordinátorů Dne fascinace rostlinami, doktor Jan Kolář z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd.

autor: Jana Olivová
Spustit audio