Nekázeň chodců na jihu Moravy vyburcovala policii

Policie se na jihu Moravy zaměří na dopravní přestupky chodců. Akci si podle policejního prohlášení vyžádala jejich katastrofální nekázeň. Na jihomoravských silnicích už letos zahynulo dvakrát tolik chodců než ve stejném období vloni.

Dopravní přestupky chodců budou během akce sledovat policisté v uniformách i v civilu. „Za prohřešky budeme bez milosti udělovat blokové pokuty, které mohou na místě dosáhnout až dvoutisícové výšky,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Na jihu Moravy letos došlo ke sto třiceti osmi nehodám s účastí chodců. Střety s autem nepřežilo za první čtyři měsíce devět lidí, což je dvakrát více než ve stejném období vloni. Osmadvacet lidí bylo těžce zraněno.

Jedno z posledních těžkých zranění utrpěl včera večer na křižovatce Dornychu a Úzké v Brně osmatřicetiletý chodec. Proplétal se mezi auty a nakonec vběhl přímo pod vůz, který projížděl křižovatku na zelenou. „Řidič neměl šanci střetu zabránit,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Speciální policejní akce se zaměřením na přestupky chodců je v plánu na jihu Moravy příští týden. Ve větších městech chtějí policisté spolupracovat s městskými strážníky. Kromě ulic a křižovatek se akce zaměří i na případný výskyt chodců na silnicích prvních tříd a dálnicích, kde nemají co dělat.

autor: Vladan Dokoupil
Spustit audio