Den pro gorily ve Středoafrické republice

15. květen 2012

Zoo Liberec přichystala na sobotu 26. května speciální gorilí den. Bude se konat benefiční akce ve prospěch našeho mezinárodního projektu KambaTiBaAka.

Tímto projektem pomáháme domorodým obyvatelům oblasti Dzanga-Sangha ve Středoafrické republice, kteří prodejem svých tradičních etnoozdob (náhrdelníky kamba) získávají peníze na základní lékařskou péči. Zdraví BaAkové jsou přitom zcela zásadní pro ochranu goril nížinných, které v oblasti žijí, protože se tím na ně nepřenášejí humánní infekční choroby.

Gorilí den bude zároveň velkou pozvánkou k rozloučení s gorilami Tadaem a Shindou, které od loňského listopadu v Zoo Liberec dočasně přebývají. Jak jsme totiž již na začátku avizovali, zkraje léta oba lidoopi svůj přechodný domov pod Ještědem ukončí. Zoo Liberec tím zároveň uzavře první a minimálně na dlouhou dobu poslední etapu v chovu goril. Pro trvalé držení těchto majestátních primátů totiž nemáme v současné době důstojné chovatelské podmínky.

Celý den bude koncipován jako stylizovaná procházka Dzanga-Sanghou. Zatímco v horní části zoo se lidé seznámí s „domorodci“, tedy lektory zoo, kteří vysvětlí vše o projektu a předvedou, z čeho se náhrdelníky vyrábějí, jaké jsou jejich druhy apod., a budou si moci předměty zakoupit za tradiční cenu, za něž je prodáváme i v našem e-shopu, v dolní části zoo pak na návštěvníky čekají naše gorily. Chybět nebude výstava fotografií, tradiční baacké polyfonní rytmy, které jsou dnes dědictvím UNESCO, a také gorilí tanec v podání tanečnic zumby (11.30, náměstíčko u goril).

Gorila nížinná v rezervaci Dzanga Sangha
autor: ZOO Liberec
Spustit audio