Městská pila v Opavě bojuje o přežití. Magistrát zvažuje její zavření

15. květen 2012

Problémy na trhu s dřevem a kulatinou řeší nejen soukromé firmy, ale také některé radnice. Například Opava provozuje už 10 let vlastní pilu, která teď doslova bojuje o přežití. Pila nevydělává tak, jak by měla a navíc musí čím dál obtížněji hledat dodavatele pokácených stromů. Opavská radnice to vnímá jako velmi ožehavý problém.

Nejde jen o osud patnácti zaměstnanců opavské pily. Když tamní magistrát před deseti lety investoval miliony korun do zřízení vlastní společnosti, čekalo se, že brzy bude vydělávat. To se ale za celou dobu nestalo.

„V podstatě od začátku v roce 2003, kdy ta pila vznikla, se investice doposud městu nevrátila. Těch 14,5 milionu korun, které se do zřízení investovaly, se nemohlo ani vrátit, protože výsledky jsou plus minus nulové,“ dodává náměstkyně opavského primátora Pavla Brady (SOS PRO OPAVU).

Je teď čistě politickým rozhodnutím, co bude dál, říká ředitel Pily Opava Erich Řeháček. Situace podle něj není katastrofální, boj o každý kubík dřeva to ale je, protože původní dodavatel - městské lesy - už nemá co dodávat.

„Začínáme shánět dřevo z jiných zdrojů, to znamená zvenčí. Mám objednané první fůry na příští týden. Otázka je cenová, a to jestli se vejdeme do cenových relací, abychom dokázali přežít ekonomicky,“ dodává Řeháček.

Přežije tedy opavská městská pila? „Dokáže přežít sama sebe. To znamená, že dokáže udržet provoz včetně oprav a renovací,“ míní ředitel.

Vedení opavského magistrátu zatím jasné řešení nemá. Na jedné straně hrozba čím dál větších ekonomických potíží, na straně druhé nechuť propustit tolik lidí ze vzdálené oblasti kolem Skřipova, kde pila stojí.

Konečné slovo budou mít, ovšem nikdo neví kdy, opavští zastupitelé. Ti mohou pilu navždy pohřbít jedním jediným hlasováním.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu