Látka z ještěřích slin potlačuje chuť na čokoládu

16. květen 2012
Monitor

Mnoha lidem maří úsilí zhubnout neovladatelná chuť na sladkosti a jídlo vůbec. Pomoci by jim mohla látka ze slin jedovatého ještěra.

Korovec jedovatý (Heloderma suspectum) z pouští Mexika a jihu Spojených států vstoupil do učebnic jako jeden z pouhých dvou žijících druhů jedovatých ještěrů. Jen málokdo však ví, že jeho sliny obsahují látku exendin-4. Z ní je odvozen syntetický lék Exenatid, který se předepisuje lidem s cukrovkou druhého typu ke stabilizaci hladiny krevního cukru. Látka obsažená ve slinách korovce však má ještě další účinky, které objevili vědci ze švédské Akademie Sahlgrenska a Göteborské univerzity. Exendin-4 efektivně snižuje touhu po jídle – přinejmenším u laboratorních potkanů. Po podání této látky měli menší chuť jak na svou obyčejnou potravu, tak na lahůdku, jakou je čokoláda.

Je to nečekaný objev, který se může uplatnit nejen v terapii obezity nebo u pacientů trpících poruchami příjmu potravy jako je kompulzivní přejídání. Exendin-4 zřejmě účinkuje v oblasti mozku, která je spojena jak s touhou po jídle, tak alkoholovou závislostí. Vědci se proto chystají prozkoumat, jestli by podávání látky ze slin korovce dokázalo snížit také touhu po alkoholu.

Zdroj: Science Daily, Journal of Neuroscience

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio