Genová terapie může prodloužit život

16. květen 2012
Monitor

Dospělé myši s jediným uměle vneseným genem prožily téměř o čtvrtinu delší život. Gen kóduje enzym telomerázu, který nastavuje konce chromozomů.

Genová terapie se obvykle spojuje s náhradou nefunkčních genů, které způsobují nějaké onemocnění. S genovými defekty je však přinejmenším částečně spojeno také přirozené stárnutí. Naznačuje to, že genová terapie by se mohla uplatnit také v terapii zaměřené na oddalování stárnutí a prodloužení života. Tým španělských vědců se zaměřil na takzvané telomery – repetitivní úseky DNA na koncích chromozomů, které se při každém dělení buňky o něco zkrátí. Jejich progresivní eroze nakonec způsobí, že se buňka přestane dělit a záhy odumírá. V zárodečných buňkách se však vyskytuje enzym telomeráza, který dokáže konce chromozomů zase prodlužovat.

Vědci vzali gen pro telomerázu a pomocí virového vektoru jej vložili do buněk dospělých myší. Telomeráza v nich začala fungovat a na opotřebované konce chromozomů přidávala nové sekvence DNA. Modifikované myši žily déle než obvyklých 150 týdnů – jedinci, do kterých vědci vnesli gen pro telomerázu ve věku jednoho roku života, měli o 24 % delší život, u starých myší ošetřených ve věku dvou let došlo ke 13% nárůstu délky života. Myši měly zároveň pevnější kosti, lepší metabolismus a podávaly lepší výkony v testech kognitivních schopností. Důležité je také zjištění, že myši s uměle vneseným genem pro telomerázu netrpěly rakovinou o nic častěji než jejich kontrolní sourozenci. Studie tak jako první tvrdí, že telomerázová genová terapie může být účinnou a bezpečnou cestou k prodloužení života a zlepšení zdravotního stavu ve stáří. Dalším krokem bude zjistit, jak by fungovala u savců s větší délkou života než mají myši.

Zdroj: EMBO Molecular Medicine

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.