Tajná loviště a rekordy rypoušů severních

16. květen 2012
Monitor

Ploutvonožci rypouši severní se dokážou potopit na víc jak míli hluboko pod hladinu oceánu. Dokazují to záznamy ze satelitního sledování.

Biologové z Kalifornské univerzity v Santa Cruz připevnili satelitní značky na hlavy téměř 300 samic rypoušů severních (Mirounga angustirostris). Tito příbuzní tuleňů žijí u pobřeží Severní Ameriky a za potravou migrují téměř po celém severovýchodním Pacifiku. Satelitní sledování, které probíhalo v letech 2004 až 2010, odhalilo jejich dosud skrytý lovecký život. Rypouši severní sice mají různé potravní strategie, ale většina z nich se připlouvá krmit do stejných míst – na pohyblivé hranice velkých rotujících oceánských proudů, které vytvářejí obrovské víry neboli gyry. Podél těchto hranic se chladná voda bohatá na živiny ze subpolárních oblastí mísí s teplejšími subtropickými vodami. Podporuje růst fytoplanktonu i tím i celý potravní řetězec, takže rypouši na hranicích dvou gyrů nacházejí vysokou koncentraci kořisti, kterou jsou ryby a hlavonožci.

Menší počet samic rypoušů severních však dává přednost lovu v pobřežních oblastech, kde pronásleduje hlubokomořské živočichy podél kontinentálních šelfů. Jedné ze samic přitom vědci u břehů Vancouveru naměřili ponor do hloubky 1754 metrů pod hladinou. Mezi rypouši je to nový rekord.

Zdroj: PLoS ONE, Science Daily

-----

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/DU4xW79ASsg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.