Zoo Ostrava získala několik ocenění v soutěži Bílý slon 2012

16. květen 2012

Ve středu 16. května ve 13 hodin odpoledne na zámku v Kuníně proběhlo slavnostní předání výročních cen soutěže o Odchov a stavbu roku v českých a slovenských zoologických zahradách - Bílý slon 2012.

Soutěž se koná již od roku 1994 pod záštitou sdružení Česká ZOO. Do soutěže se letos přihlásilo deset českých a slovenských zoologických zahrad s celkem 30 odchovky.

Ostravská zoologická zahrada se do soutěže přihlásila s osmi odchovky. V kategorii "Savci" je to odchov nejvzácnějšího gibona chovaného v lidské péči - gibona bělolícího (prvoodchov v rámci Zoo Ostrava), nejmenší velké kočkovité šelmy pardála obláčkového (prvoodchov v Zoo Ostrava 5. ) a slona indického. Odchovat slona se v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZ) podařilo po téměř 80 letech vůbec poprvé. Do kategorie "Ptáci" jsme přihlásili amazonka bělobřichého, poláka východního a satyra Cabotova (vše prvoodchovy UCSZ, 5.) a do kategorie "Ostatní" atraktivního scinka smaragdového (4. přirozený odchov) a dravé ryby jehlice sladkovodní (prvoodchov UCSZ).

Z Kunína si chovatelé odvezli následující ocenění:

1. místo za odchov sloní samičky Rashmi (kategorie „Savci“)
2. místo za odchov jehlic sladkovodních (kategorie „Ostatní“ )

Na statku

Dále byly oceněny nově vzniklé, příp. rekonstruované stavby v zoologických zahradách. I zde jsme byli úspěšní:

1. místo získala expozice Na statku s domácími zvířaty (kategorie „Přestavba roku“)
2. místo získala expozice Čitván pro medvědy a hulmany (Kategorie „Expozice roku“)

Ocenění získala Zoo Ostrava i v minulých letech, např. v roce 2009 třetí místo za odchov vzácného lemura Sclaterova.
V letošním roce byla navíc sdružením Česká ZOO vyhlášena SMS soutěž pro veřejnost "Zvíře roku 2012". Drtivou převahou v ní zvítězila sloní samička Rashmi, na druhé příčce se umístilo rovněž zvíře z naší zoo - pardálí slečna Wanita.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio