Pravěký ještěr s artritidou

17. květen 2012

I obrovští pravěcí plazi podléhali nemocem z vysokého věku. Důkazem je stará samice pliosaura, která trpěla artritidou.

Pliosauři byli draví mořští ještěři, kteří se objevili na počátku jury a spolu s dinosaury vyhynuli na konci křídy před 65 miliony let. Měli mohutná těla se čtyřmi ploutvemi, krátký krk a hlavu podobnou krokodýlům. Lovili ryby, hlavonožce nebo jiné mořské plazy a vyloučeno není ani to, že se přiživovali jako mrchožrouti.

Osmimetrová samice pliosaura, jejíž kostra pochází z Westbury v hrabství Wiltshire a nyní se nachází ve sbírkách Bristolského městského muzea, měla 20 centimetrů dlouhé zuby, kterými by mohla roztrhat na kusy většinu tehdejších živočichů. Její hrůzostrašnost však snižoval handicap v podobě křivé tlamy, který patrně souvisel s vysokým věkem. Doktorka Judyth Sasoonová z Bristolské univerzity při zkoumání kostry zjistila, že samice pliosaura trpěla degenerativním onemocněním podobným artritidě.

Artritida způsobila erozi levého čelistního kloubu, kvůli které se celá dolní čelist sesunula ke straně. Handicap zprvu nebyl fatální, protože zvíře bylo schopné přijímat potravu i se svou křivou tlamou. Dokazují to stopy v kosti dolní čelisti, které způsobily horní zuby během krmení. Obdobné případy ostatně známe i od krokodýlů či vorvaňů, kteří s podobnými deformitami dlouhodobě přežívají. Asi nejznámějším případem je Moby Dick z románu Bílá velryba, který měl zlomenou a pokřivenou čelist.

Dr Judyth Sasoonová z Bristolské univerzity na fotce se spodní čelistí pliosaura z Westbury

Kostra našeho pliosaura vypovídá o tom, že šlo o zvíře vysokého věku. Artritida v čelistním kloubu zřejmě vznikla podobným mechanismem, který u stárnoucích lidí způsobuje problémy s kyčelními klouby. Pravděpodobně nakonec také přispěla k záhubě staré pliosauří dámy. Nezhojená zlomenina čelisti naznačuje, že kost oslabená artritidou v určité chvíli praskla a znemožnila příjem potravy.

Zdroj: University of Bristol

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.