Petardy a ohňostroje ničí chov vzácných ptáků v liberecké ZOO

17. květen 2012

Liberecká zoologická zahrada se potýká s velkým problémem. V lesíku v blízkosti voliér se vzácnými dravci lidé čím dál častěji odpalují petardy. Vylekání dravci kvůli tomu rozbili vejce těsně před vylíhnutím. ZOO si s problémem neví rady - žádná městská vyhláška zatím odpalování petard nezakazuje.

Liberecká zoo je na svůj chov supů hnědých, orlů bělohlavých a křiklavých a orlosupů bradatých patřičně pyšná - velmi složitý umělý odchov ohrožených dravců se jí daří. Orlosupy bradaté dokonce pomáhá vracet do volné přírody, konkrétně do italských a francouzských Alp.

Odpálená pyrotechnika v lesíku za voliérami dravců v době jejich hnízdění ale způsobila chovatelům nevyčíslitelnou škodu.

Oplodněná vejce kvůli hluku rozbili supi hnědí i orli bělohlaví. Chovatelé nechtěli přijít o další vejce a proto je raději vložili do inkubátoru. Petardy nezpůsobily problémy v zoo poprvé – proto zoo usiluje o to, ab\y město a strážníci pomohli problém řešit. Podle

„V současné chvíli vymýšlíme, jak předložit obecně závaznou vyhlášku k používání pyrotechniky v části města tak, aby byla platná a vymahatelná.“ říká k problému odpalování petard v blízkosti liberecké zoo náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda ze sdružení Liberec občanům.

Spustit audio