Od Pradědu na Hanou: Dobřečovská skalní cesta

17. květen 2012

V pátek 18. května se s Mirkem Kobzou vydáme cestou necestou za skálami kolem Dobřečova na hřebenu Nízkého Jeseníku, který se vypíná na levé straně údolí řeky Oskavy pramenící nedaleko sedla Skřítek.

Cesta je vhodná jak pro pěší, tak kupodivu i pro cyklisty, kteří zde najdou hlavně klid. I když zdejší cesty rozhodně nepatří k těm nejlepším. Na druhou stranu zdejší kamenné útvary jsou ukázkou nádherné práce přírody a výhledy na Hrubý Jeseník, Hraběšickou vrchovinu, Nízký Jeseník a také hanáckou rovinu nás zde budou provázet na každém kroku.

Východiskem naší cesty bude Beřichov – místní část Oskavy, kde musíme nejprve najít rozcestí, na němž stojí hájenka. Odsud se turisté vydají po červené turistické značce přímo proti kopci, cyklisté pak nejprve podél Zlatého potoka po zelené, s níž odbočí na prudké stoupání serpentinami směrem k Dobřečovu.

Stoupání je skutečně prudké. Překonáme téměř 350 výškových metrů, než dosáhneme prvních domů v Dobřečově.

Obec Dobřečov je místní částí městečka Horní Město a leží v severozápadní části přírodního parku Sovinecko. První zmínky o Dobřečově jako obci pocházejí z roku 1528. Lokalita ovšem byla osídlena mnohem dříve, neboť se zde již před tímto datem dolovalo. Nejvíce se těžila železná ruda, mnohem méně pak zlato a stříbro. Obyvatelé, vesměs německé národnosti, se živili zejména prací v lese nebo jako pastevci a domácí tkalci. Vesnici s německým názvem Doberseik (česky Dobříčov) tvořilo asi padesát domů, na jejím horním konci pak stála zvonice a hřbitov.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.