Den fascinace rostlinami

17. květen 2012

Letošní 18. květen se stane vůbec prvním Mezinárodním dnem fascinace rostlinami. Proč byl takový den stanoven a co je jeho cílem?

- Přiblížit veřejnosti svět rostlin a práci odborníků, kteří ho zkoumají.
- Co nejvíce lidí z celého svĕta nadchnout pro rostliny. Aby ocenili důležitost rostlinné biologie pro zemĕdĕlství, kvĕtinářství, lesnictví, pro udržitelnou produkci potravin i všeho dalšího, co získáváme z rostlin: papíru, dřeva, chemikálií, energie a léčiv.
- Zdůraznit význam rostlin pro ochranu přírody.
- K této iniciativě se přihlásily také české univerzity, výzkumné ústavy, botanické zahrady, neziskové organizace a firmy, které pořádají řadu populárně-vědeckých akcí.
- Do letošního prvního ročníku se zapojí přes 450 institucí z 39 zemí.

Český Den fascinace rostlinami organizují na celostátní úrovni Evropská organizace rostlinné biologie, Česká společnost experimentální biologie rostlin a Česká technologická platforma rostlinných biotechnologií "Rostliny pro budoucnost".

V České republice má koordinaci kampaně na starosti tým Ústavu experimentální botaniky AV ČR (Jan Kolář a Tomáš Vaněk) a Katedry experimentální biologie rostlin Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze (Jana Albrechtová).

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio