V Kunovicích začíná první Jízda králů po zápisu do seznamu UNESCO

18. květen 2012

Loni na konci listopadu se Jízda králů dostala do prestižní společnosti světového kulturního dědictví UNESCO. Pocty pořádat historicky první Jízdu králů pod vlajkou vyvolených se dostává Kunovicím na Uherskohradišťsku. Třídenní program začíná v pátek.

„Za průběh těch letošních slavností cítíme samozřejmě větší zodpovědnost,“ říká s chvěním v hlase kunovická starostka Ivana Majíčková. Kunovická Jízda je totiž první po zápisu na seznam UNESCO.

Jakub Machálek a starostka Kunovic Ivana Majíčková

Letošní král Jakub Machálek o zápisu do seznamu moc dobře ví, ale nervózní z toho není. „Je mi deset let, chodím do 5.B, rád tancuji v souboru a hraji fotbal a florbal,“ představil se Jakub Machálek.

Jeho maminka Petra ovšem zcela v duchu dospělé psychiky neskrývá jisté obavy a nechce nic podcenit: „My vlastně zajišťujeme pohoštění po skončení Jízdy králů a předání krále. Zajišťujeme pohoštění pro účastníky, to znamená pro družinu, případně majitele koní, muzikanty.“

Kunovická Jízda králů nabízí i několik doprovodných akcí. Tou nejvýznamnější se sobotní Formanské odpoledne cílené jako pocta tažným koním. Hlavní program s Jízdou se uskuteční v neděli.

Jízda králů se jezdí kromě Kunovic, také ve Vlčnově, tam každoročně, dál jednou za tři roky v Hluku a rovněž ve Skoronicích. Kunovice připravují královskou podívanou jednou za dva roky.

autor: pes
Spustit audio