Kunovice ožily Jízdou králů, poprvé pod hlavičkou UNESCO

21. květen 2012

Poprvé od zapsání na seznam UNESCO se v Kunovicích na Slovácku jela Jízda králů. Její průběh byl tradiční, ale vetší nervozita byla znát. Zažít na vlastní kůži fenomén, který komisaře z UNESCA přesvědčil o tom, že patří mezi klenoty lidstva, přijely tisíce lidí z celé země i zahraničí.

Prvním chlapcem, který po zapsání Jízdy králů na seznam UNESCO usedl v ženském kroji na koně, byl jedenáctiletý Jakub Machálek. Svou roli zvládl bezchybně.

Jeho suverenita ve chvíli, kdy vyjel na nazdobeném koni přímo z průjezdu domu a rázem se tak ocitl před krojovanou družinou a očima stovek zvědavců i novinářů s kamerami a fotoaparáty, mile překvapila i jeho otce Karla.

„Je to naprosto neskutečný silný pocit, opravdu dojemné. Potěšilo mě, jak Kuba zvládal to, že spoustu novinářů po něm chtělo rozhovor, že musel vystupovat a zpívat před spoustou lidí. Všechno zvládnul,“ komentoval výkon svého syna Karel Machálek.

Samotnému předávání předchází několikatýdenní příprava. Jakubova maminka ale ničeho nelituje a šla by do toho znovu: „Máme velkou rodinu a všichni se zapojí, tak se to dá zvládnout.“

U domu královských rodičů rituálu přihlížela celá řada návštěvníků. Netajili se tím, že právě získali zážitek na celý život. „Mám kliku, že jsem to viděla zblízka. Je to nezapomenutelný zážitek na celý život,“ řekla například Eva Matoušková, která do Kunovic přijela z Brna.

Ceremoniál doprovázelo báječné počasí a to také přispělo k tomu, že účast na letošní Jízdě králů v Kunovicích byla rekordní. Příští víkend od 25. do 27. května se Jízda odehraje v nedalekém Vlčnově.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio