Dvě žirafí mláďata ve 12 hodinách

21. květen 2012

Zoo Praha se v noci na dnešek dočkala hned dvou žirafích mláďat. Večer porodila žirafa Diana, nad ránem ji pak následovala Kleopatra. Obě mláďata jsou samičky, jde o 73. a 74. mládě žirafy Rothschildovy narozené v pražské zoologické zahradě.

Žirafa Diana začala rodit v pátek v podvečer. Porod proběhl hladce, malá žirafka přišla na svět v půl osmé. Kolem páté hodiny ranní pak porodila Kleopatra, nejstarší samice ve skupině pražských žiraf. U Diany šlo o čtvrtý porod, u Kleopatry už o desátý.
Obě mláďata jsou v pořádku, už se postavila na nohy a pijí mléko od svých matek. Váží odhadem zhruba 70 kilogramů a měří 170 – 180 centimetrů. Otcem malých žirafek je samec Johan.

Žirafí samice v Zoo Praha rodí obvykle ve velice krátkém časovém odstupu. Příčin je podle kurátora kopytníků Jana Marka hned několik. „Žirafí samice se mohou v říji synchronizovat podobně jako jiné druhy stádových zvířat, aby bylo v jednom období více mláďat a ta měla větší šanci, že uniknou pozornosti predátorů. Může to však být také důsledkem určité vizuální stimulace v porodních boxech,“ dodává. Žirafí březost trvá i 14 měsíců, takže několik dnů v jejím závěru nehraje velkou roli. Samici Kleopatru podle Marka očividně porod Diany vybudil. „Když viděla Dianu, začala Klea okamžitě zvedat ocas, přešlapovat a byla nervózní, mysleli jsme si, že k porodu dojde,“ říká ještě Marek. Také předchozí porody Kleopatry a Diany se odehrály v relativně malém odstupu 14 dnů.

Dianina dcera se postavila půl hodiny po porodu

V letošním roce se v Zoo Praha narodila celkem čtyři žirafí mláďata. V únoru se s odstupem pouhých dvou dnů narodili samice Apolena a samec Vincek, během uplynulé noci pak dvě samice.

Následujících několik dní zůstanou mláďata a jejich matky oddělené od zbytku skupiny, poté je chovatelé spojí dohromady a v pavilonu Africký dům je budou moci obdivovat první návštěvníci.

autor: Zoo Praha
Spustit audio