Do Jeseníku se vrací jeřáb jedlý
Strom na počátku 19. století vyšlechtili místní rolníci u Ostružné a Petříkova. Protože je jeřáb odolný, horské klima snášel velmi dobře.
Plody pak místní lidé využívali na výrobu řady jídel, byly pro ně ideálním zdrojem vitamínu C. I proto se jim říkalo citrony severu.
Jenže dnes už v regionu jeřáb jedlý skoro neroste. Občanské sdružení EBERESCHE se snaží o změnu.
Autoři myšlenky vyzývají veřejnost, aby se zapojila. První alej vysadili obyvatelé Javorníku u místního biocentra.
Andrea Švubová
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Izrael podle médií zaútočil na Írán malými drony. Zasáhl leteckou základnu u města Isfahán
-
Závan mečiarismu. Změní syn bývalého šéfa policie slovenskou tajnou službu na nástroj pomsty?
-
Na pupečníku tkaničku, ve tváři tiky z alkoholového syndromu. Dnes je Dominika sebevědomá tanečnice
-
Kadyrova ‚drahého bratra‘ zatkla policie v Dagestánu. Osvobodit ho přijelo čečenské komando