Muzeum severního Plzeňska a Západočeská galerie získaly ocenění Gloria musaealis

21. květen 2012

Ocenění Gloria musaealis 2011 v X. ročníku Národní soutěže muzeí – Gloria musaealis 2011, kterou vyhlašuje Ministerstvo kultury České republiky a Asociace muzeí a galerií ČR získalo, Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici za novou expozici a Západočeské galerie v Plzni za muzejní publikaci.

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici bylo nominováno v kategorii Muzejní výstava roku 2011 za novou zážitkovou expozici přibližující historické reálie severního Plzeňska. V této kategorii bylo muzeu uděleno Zvláštní ocenění Ministerstva kultury ČR a Asociace muzeí a galerií ČR.

Západočeská galerie v Plzni byla nominována v kategorii Muzejní publikace roku 2011 za knihu Gabriel von Max (1840-1915). Jedná se o první monografickou publikaci věnovanou jednomu z nejvýznamnějších reprezentantů mnichovské malířské školy, která byla vydána po několikaletém bádání česko-německého autorského kolektivu vedeného Alešem Filipem a ředitelem Západočeské galerie v Plzni Romanem Musilem. Kniha byla doprovodnou publikací k stejnojmenné výstavě. Mezi 28 soutěžícími získala Západočeská galerie v Plzni první místo.

Cenu pro Mariánskou Týnici převzala její ředitelka I.Bukačová

Soutěž je vyhlašována ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku. V X. ročníku soutěžilo celkem 49 muzeí a galerií z celé České republiky se 75 soutěžními projekty.


V kategorii Muzejní výstava roku 2011 výroční cenu získala Moravská galerie v Brně za rozsáhlý projekt připravený s Německým muzeem hygieny v Drážďanech. Pomocí široké škály vědeckých i uměleckých obrazů podal komplexní představu o tom, jak byly v minulosti zpřítomňovány a objasňovány těžko postižitelné mentální kategorie lidské duše či mysli.


Cenu Gloria musaealis za muzejní počin roku 2011 přiznala porota Památníku Terezín za projekt Digitalizace sbírek a databáze bývalých vězňů perzekvovaných nacistickým režimem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio